Qasey Honey. Powered by Blogger.

MASALODE / VADEY / VADAI YANG RANGUP DI LUAR LEMBUT DI DALAM...SUDAH PASTI SEDAP!!


Salam my kesayangan...

macam2 nama ada kuih ni...ada yang panggil masalodeh la, vadey la, masala vadai la...yang biasa dan kerap orang panggil kuih vadai je...sebenarnya kuih vadai dia ada lubang di tengah dan rupanya juga lain...tetapi rata2 memang panggil ni kuih vadai je...QH pon sama panggil vadai jugak...

sejak PKP hari tu lagi dah teringin nak makan vadai ni...masa tu memang takde yang jual la kan...jadi awal puasa tu QH buat la sikit untuk berbuka...separuh lagi QH frozen kan...jadi bila la rasa teringin tu...tinggal keluarkan dan goreng...nak buat kuih ni mudah je...tetapi makan bertahun baru tercapai untuk buat...heee...biasa sangat kan begitu...


vadai ni sedap dimakan ketika panas...rangup di luar tetapi lembut di dalam...kalau suka lagi garing...boleh nipiskan lagi semasa membentukkan vadai ni...cara QH frozen kan vadai ni...masukkan ke dalam tipuware dan lapikkan sahaja dengan plastik... 

resepi ni QH telah sediakan video langkah demi langkah di channel youtube Qasey Honey...klik pautan link https://www.youtube.com/watch?v=dHXbYqveq9g yang tertera untuk teruskan menonton...sebelum tu jangan lupa untuk subscribe, like dan share tau channel QH tu...ada banyak lagi video resepi yang menarik untuk ditonton...terima kasih dan selamat mencuba...


MASALODEH / VADEY / VADAI
youtube Qasey Honey

Bahan2
2 cawan kacang dhal - cuci dan rendam 2-3 jam
1 biji bawang besar - dadu kecil
1-2 pelepah daun kari - gunting kecil
2 tangkai lada merah
1 sudu kecil biji ketumbar - ditumbuk
1 sudu kecil jintan manis - ditumbuk
1/3 cawan udang kering - kisar kasar
1/3 cawan ikan bilis - kisar kasar
1/4 sudu kecil gula
1/4 sudu kecil garam atau secukup rasa




caranya
cuci kacang dal yang telah direndam 2-3 jam kemudian tapis.
ambil sedikit kacang dal tadi dan kisar kasar tanpa air. ketepikan
kemudian kacang dal selebihnya kisarkan hingga hancur tanpa air. masukkan ke dalam mangkuk.
satukan bawang besar, pelepah daun kari, lada merah, biji ketumbar dan jintan manis. gaul hingga rata
kemudian masukkan udang kering, ikan bilis, gula dan garam secukup rasa. gaul lagi hingga rata
kemudian kepalkan kecil dan leperkan sedikit.
panaskan minyak masak secukupnya dan goreng hingga kuning keemasan. angkat dan toskan minyaknya.
sedap dihidang ketika panas.


masalodeh / vadey / vadai
jangan lupa untuk subscribe, like dan share youtube channel Qasey Honey...terima kasih


jangan lupa untuk jaga diri masing2 ketika berada di luar rumah...kalau tiada urusan yang mustahak elakkan dari berada di luar rumah dan duduk sahaja di dalam rumah...jangan ingkar arahan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat yang telah ditetapkan oleh Kerajaan dan patuhi SOP yang telah disediakan...bersama2 kita bersatu untuk memutuskan rantaian virus Covid-19 ini sehingga berjaya...semoga dunia kita kembali pulih seperti sediakala...amalkan Norma Baharu dalam aktiviti harian

kepada frontliner kita, semoga semuanya terus kekal sihat, kuat, tabah dan cekal dalam melaksanakan tugas...anda semua adalah hero kami #theunsunghero

#stayhome
#dudukrumahdiamdiam
#staysafe
#kitajagakita
#kitamestimenang


No comments