NASI GORENG SOTONG



Salam my kesayangan…

Haaa ni la hasilnya apabila keinginan nak makan tu ada tetapi kemalasan melanda…adoiii…sesekali layan nasi goreng macam ni yang merangkap breakfast, lunch dan dinner…heee sedap juga tau…lagi2 resepi campak2 dan buat pedas2 sikit…perghhh bergetar diet…hehehe


Biase la tu bila tiba masa malas nak masak yang simple2 jer…bila tiba angin rajin 1 hari boleh sediakan macam2 menu…


Ehhh nasi goreng ni menu sihat jugak tau…macam2 ada kat dalam tu…cukup semua keperluan protein dan zat…cara nak bagi QH makan sayur buat la nasi goreng macam ni…heee…sayur tu bagi rangup2 sikit…maka akan menyesal la dia nanti lepas menghabiskan nasi goreng tu…hehehe…

Nasi goreng ni resepi belasahan QH sendiri jerk…Alhamdulillah dengan jayanya dapat dihabiskan…rasa macam tersedap la pula bila letak sotong banyak2 dalam tu…QH memang hantu sotong pon…tapi taubat gak beli sotong kecik2 semasa ke Chow Kit hari tu…sedap tu memang sedap…lagi2 bila dibuat sambal tumis…yang azabnya nak menyiang sotong kecik2 ni satu persatu…adoiii jenuh nak habiskan sekilo…beli kemain tamak lagi…heee


Ok la resepi belasahan ni seperti di bawah yer…SELAMAT MENCUBA…


NASI GORENG SOTONG

Bahan2
3 cawan nasi putih
2 biji telur – goreng hancur
Ikan bilis – digoreng
Kacang botol – hiris kecil
Garam dan gula secukupnya
Minyak masak untuk mengoreng

Bahan kisar
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
20 biji cili padi merah dan hijau

Sedikit belacan jika suka – bakar


Caranya
Ramas2 nasi putih dan ketepikan.
Goreng telur dan hancur2kan. Ketepikan.
Goreng ikan bilis sehingga garing dan ketepikan.
Kisar bawang merah, bawang putih, cili padi dan belacan dengan menggunakan food prosessor.
Tumiskan bahan kisar tadi sehingga naik bau.
Kemudian masukkan sotong dan tumis sehingga air sotong kering. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan kacang botol dan gaul rata.
Masukkan pula nasi putih yang telah diramas tadi. Gaul sehingga rata.
Masukkan telur dan ikan bilis yang telah digoreng tadi. Gaul rata.
Akhir sekali perasakan rasanya. Jika sudah sempurna matikan api dan terus dihidangkan.

Sedap dimakan panas2.


Tags:

Share:

0 comments