KILLER BREAD UNICORN



Salam my kesayangan…

Ada ni kakak tak hilang laaa…
Alaaa baru beberapa hari aje kakak tak ke udara kan…heee
Masih lagi aktif…kalau nak tahu kakak aktif ke tidak boleh la follow kakak di IG…heeee


Ok la…bila lama tak membebel di sini jadi tepu gak idea nak menge’cong’…heeee…sesambil mengupdate blog ni untuk mendatangkan mood…QH dengar la lagu dari Aman Aziz – SULIT…berhantu betul lagu ni dengan QH…ulang2 lagu ni QH dengar sampai la siap entri hari ni…


Mana yang ada follow QH di FB…QH dah publish gambar roti ni di sana…di blog ni lambat sikit…heee…macam2 la diorang menamakan roti yang QH buat ni…sesaje la QH nak bermain teka teki sikit dengan kesayangan QH tu…ada yang kata ni monkey bread la, pull up bread la sebab rupanya lebih kurang sama…yang tu QH akan terai kemudian…roti naik la dan yang paling tak menahan roti kain perca pun ade…aduyaiii…hehehe…terhibur lak jadinya…Alhamdulillah setakat ni kawan2 di FB diorang ni memang sangat sporting…QH jer yang dah jarang muncul di sana…



Sebenarnya ianya resepi yang berulang kali QH pernah buat…siapa pernah cuba Killer Bread ni akan tahu la tahap kepuasan dengan hasilnya…berbagai versi dah QH buat…yang itu boleh tengok di entri2 QH yang lepas…cari jer di Label Roti dan akan nampak resepi ni dengan versi yang berbeza2…kali ni ade sedikit rajin berkaler2 la roti tu QH kerjakan…QH suka sangat dengan resepi sebabnya senang sangat nak handle…tak perlu untuk naikkan roti tu banyak kali…yang tak pandai meroti pun akan menjadi pandai apabila menggunakan resepi ni…lagi satu resepi ni boleh dibuat dalam pelbagai bentuk dan versi…nak tambah perisa ker…nak buat berinti ker semuanya mengena…cuma QH belum ada kesempatan untuk mencuba…in shaa Allah bila dan sampai masanya akan QH tunjukkan kepada semua…


untuk tidak menghampakan kepada follower QH…takpe la DSLR QH tu bersalut dan kotor dengan tepung bagai…demimu QH sempat la snap beberapa step yang QH gunakan untuk menghasilkan Killer Bread Unicorn ni…untuk buat roti ni QH main agak2 jer untuk membahagikan doh2 tu…memula bahagikan kepada 5 bahagian dan selepas tu doh2 tu QH kalerkan menggunakan BM…boleh nak uli menggunakan tangan tapi mengambil masa sedikit…nak cepat guna BM atau mixer…lepas tu doh2 tu QH bulatkan kecil2…tak sama besar dan cantik bulat2 tu takpe memang sengaja QH buat begitu sebabnya nak nampak la hasilnya ohsem dan berseni…heee…untuk memotong roti ni QH menggunakan pisau khas untuk memotong roti baru la hasilnya cantik…


KILLER BREAD

BAHAN2
260 gm tepung roti
3 gm yis kering segera/mauripan
160 - 180 gm + 2 kuning telur + susu penuh krim - QH letak 180gm
30 - 40 gm gula - QH letak 40gm
2 gm garam
40 gm mentega
Pewarna hijau, pink, biru, ungu dan kuning

Bahan sapu atas roti - 1 biji kuning telur + susu segar

CARANYA
- Campurkan semua bahan (kecuali mentega) bersama-sama dan uli sehingga anda mendapat doh seperti sutera dan elastik.
- Masukkan mentega dan uli sehingga doh elastik.
* jika menggunakan breadmaker, masukkan kesemua bahan2 di atas kecuali pewarna ke dalam BM dan pilih menu doh.
- Sediakan bekas atau loyang yang sesuai. Griskan loyang dengan mentega.
- Bahagikan adunan kepada lima bahagian sama beratnya. Warnakan setiap bahagian aduan dengan pewarna pilihan.
* untuk mewarnakan doh QH menggunakan BM, masukkan bahagian2 doh satu persatu dan letakkan setitik pewarna
- Bulatkan kecil2 dan susunkan ke dalam bekas yang bersesuaian.
- Rehatkan lagi sehingga naik sekali ganda.
- Kenaikan sehingga doh mencapai 90% daripada ketinggian pan.
- Sebelum bakar oleskan bahagian atas roti dengan bancuhan kuning telur dan susu segar.
- Bakar dalam ketuhar yang bersuhu 170'C selama lebih kurang 20 - 25 minit. 

- Keluarkan dari oven dan sapukan atas roti dengan marjerin untuk mengilatkannya dan biarkan sejuk kemudian baru di potong.


KILLER BREAD

260g bread flour
3g instant dry yeast
160-180g + 2 egg yolk + full cream milk
30g to 40g sugar
2g salt
40g butter

– mix all ingredients (except butter) together and knead till you get a silky and elastic dough
– incorporate butter and knead till window pane stage (crucial)
– divide dough into 3 portions, then roll out flat. swiss roll, and place into greased loaf pan
– rise till dough reaches 90% of height of pan

– bake in preheated oven of 170 degrees C, second lowest rack for 20-25mins, tenting bread with foil if it browns too quickly


Tags:

Share:

0 comments