IKAN CENCARU BAKAR TOMATO



Salam my kesayangan…

QH ni kan terkadang macam acah2 nak berdiet bagai tau…masak nak jenis bakar2 la…nak elak makan jenis berminyak la…kurangkan makan nasi la…tapi tudiaaa…sekali dah makan habis hancus musnah impian…lupa dah segala yang dia nak jaga tu…sesedapnya menghadap nasi…dah kekenyangan dah tersandar kat kerusi malas baru la akan timbul penyesalan dan keinsafan…hahaha


Kalau nak tahu, QH ni memang seorang yang pemakan dan suka makan…tapi impiannya nak kurus…haaa macam mana tuhhh…heeee…terkadang sanggup datang jauh2 semata2 nak makan…QH pon seorang yang agak cerewet dan memilih juga bab2 makan ni…apa yang QH kongsikan dalam blog ni…itulah dia yang QH suka…senang je kan nak tahu…heee


Ok la untuk resepi hari ni…sudah tentu menjadi pilihan QH resepi belasahan yang simple tetapi sedap mengena…pasti akan bertambah2 makan…kali ni QH memilih untuk membakar pula…antara peberet QH adalah masakan jenis ni…kalau di opis waktu lunch tu terkadang terlepas juga ke Jalan Bellamy semata nak makan ikan bakar yang baunya melekat di tangan tu…hehehe…


Resepi ni bahan yang digunakan tak banyak dan tidak berapa pedas…sedap dibuat ratah tau lauk ni…saiz ikan yang QH gunakan tidak terlalu besar…nak isi ikan yang manis pilihlah yang sedang2 elok je saiznya…ditambah pula dengan aroma daun pisang tu…hmmmm sedap tak terkata…heeee…ajommm la cuba resepi belasahan dari QH ni…jika ada yang terkurang atau terlebih minta maaf yea…sebarang pertanyaan dan komen boleh komen di bawah atau terus emel QH…


IKAN CENCARA BAKAR TOMATO

Bahah2
2 ekor ikan cencaru
5-6 biji tomato
10 batang cili merah - kisar
1 biji bawang besar - kisar
3 ulas bawang putih – kisar
1/2 inci halia
1 batang serai
garam dan gula secukupnya
Daun pisang
Aluminium foil


Caranya
Ikan dibersihkan dan belah dua, bahagian kiri dan kanan.
Lumurkan ikan dengan sedikit garam.
Kisar halus bersama halia, serai, cili merah, tomato, bawang besar dan bawang putih. Tak perlu letak air kerana tomato akan berair apabila dikisar.
Sediakan aluminium foil dan alaskan daun pisang ke atasnya.
Ambil ikan dan isikan bahan yang sudah dikisar tadi ke dalam ikan padat2.
Kemudian balutkan ikan tadi dengan kemas.
Buat satu persatu sehingga siap.
Ambil magic pan dan bakar ikan ke atas api sehingga masak. Untuk masakan yang rata, balik2kan magic pan tadi.

Boleh juga di bakar dengan menggunakan oven. Sesuaikan suhunya dan bakar sehingga garing.



Tags:

Share:

0 comments