PENGAT TEPUNG PULUT



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua…

Kembali lagi hari ni di sini

Walaupun sebenarnya keadaan QH sekarang ni agak kucar kacir sedikit…agak sibuk dengan kerja2 hakiki sebenarnya…tetapi hati ni tetap teringat ke blog…tetap nak luangkan juga sedikit masa untuk mengupdate…sebabnya banyak lagi stok resepi yang masih tersimpan…heeee…

seperti biase la pula...resepi2 yang QH update di blog ni kebiasaanya adalah resepi yang entah bila2 masa QH buat atau masak tau...bukan kekinian sangat la...heeee...almaklum la jarang sangat berupdate kan...menjadikan stok resepi semakin bertambah...hihihi 


Kalau nak tahu pengat tepung pulut ni dengan sengajanya QH buat…semuanya disebabkan gara2 tertengok ig story adik QH la…dia ada share di situ tengah buat pengat ni…apalagi bila dah tengok tu jadi terliur pula jadinya…tengok bahan2 semua dah ada…hmmm terus buat la…heee

Resepi ni QH ambil dari blog Kak Ummi…terima kasih kak atas perkongsian resepi ni…

bezanya QH tidak meletakkan sagu dan buat pengat ni warna warni…bagi ceria gitu…hehehe…masa ni angin rajin sangat sampai layankan je la…pada yang ingin mencuba…resepi ada di bawah tu yea…


Pengat Tepung Pulut
sumber Kak Ummi@Home Sweet Home

Bahan A:-
1 ketul gula melaka - potong kecil
1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan pati santan (*ummi guna 2 cawan) 250 gm biji sagu - basuh dan toskan – QH tak letak
1 jag air (*ummi letak 2 cawan santan cair)
2 helai daun pandan - simpulkan
sedikit garam

Bahan B:-
1 1/2 cawan tepung pulut
air secukupnya (*ummi letak pewarna hijau pandan)
sedikit garam


CARANYA
** Uli bahan B hingga menjadi doh dan bulat-bulatkan doh sebesar guli dan tekan di tengah sehingga lekuk.
Buat sampai habis dan ketepikan.

Cara Memasak:-
Didihkan air/santan cair dalam periuk bersama gula melaka, gula pasir dan daun pandan.
Masak hingga gula larut dan mendidih atas api sederhana.
Masukkan pati santan dan kacau sekejap. Masukkan tepung pulut tadi dan masak hingga kenyal.
Akhir sekali masukkan biji sagu dan garam.


Share:

0 comments