DONUT SEMPOI DAN GEBUS



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua…

Haiii semua…
Berehat sekejap QH jadinya…
Sebelum tu QH ingin mengambil kesempatan dan belum terlewat lagi rasanya untuk mengucapkan SELAMAT TAHUN BARU CINA buat semua kenalan QH yang menyambut perayaan tersebut…semoga tahun ni akan lebih onggg…gong xi gong xi…heeee


pada minggu yang lepas adalah minggu yang paling sibuk buat QH…lepas balik dari outstation terus tak berhenti kerja…sampai rasa nak demam pon ada…jadi bersempena cuti CNY ni memang QH berehat puas2 kat rumah…sesambil tu QH mengasah la balik bakat2 yang terendam tu kan…heee…yang tu nanti QH akan update kemudian yer…

Ok la untuk resepi kali ni QH mendonut pula…kalau nak tahu sepanjang QH menjadi blogger ni pertama kali QH post resepi donut tau…pernah juga beberapa kali buat tetapi kali ni baru QH update ke sini…heee


Kali ni QH menerai resepi dari blog Kak Azlita@Masam Manis…rasa macam dah lama sangat QH tak singgah ke blog kakak kesayangan QH ni…sebab sibuk dengan dunia sendiri sekarang ni…heee...apa2 pon QH ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Chef Asma dan Kak Ita yang sudi kongsikan resepi donut yang sangat gebus ni pada semua...

Pada yang ingin mencuba resepi ni pasti tidak akan hampa tau sebabnya donut ni QH buat dengan menggunakan tepung gandum jer tetapi hasilnya MasyaAllah sangat gebu walaupon dah sejuk…QH goreng dalam 10 keping camtu dan lebihannya QH frozenkan…bila2 rasa teringin dah senang tinggal goreng jer…

sebelum simpan ke dalam freezer…donut yang nak di simpan tu kena la digorengkan dahulu 1/2 masak…kemudian packkan cantik2 atau letak ke dalam tupperware @ tipuware pon boleh…lepas tu dah boleh simpan…bila nak goreng tak perlu thaw@nyahbeku terlalu lama…minyak dah panas terus je goreng…senangkan…jadi ape la jom la buat secara berjemaah...heeee


DONUT SEMPOI
Sumber Kak Azlita@Masam Manis
Resepi Oleh : Chef Asma

Bahan2
500 gm tepung roti atau tepung high protein atau tepung gandum (sebaiknya tepung roti) – QH guna tepung gandum
10 gm instant yeast atau 1 peket mauripan
1 sudu besar bread softener – optional
60 gm mentega
60 gm gula halus
2 sudu besar susu tepung
1 sudu besar susu pekat manis
2 biji telur
1/2 sudu kecil garam atau secubit garam
200 ml air sejuk dari peti ais

minyak untuk mengoreng terendam
gula kastor atau gula icing ikut kesesuaian untuk menyalut donut



Caranya
Ita menggunakan bread maker untuk menyediakan donut ini – QH ikut cara kak Ita
Masukkan semua bahan ke dalam bread maker (kecuali minyak untuk mengoreng dan gula kastor/gula icing untuk salut donut)
Set pada button uli doh dan biar bread maker mengambil alih tugas menguli.

Bila dah siap, tumbuk-tumbuk doh keluarkan angin
Pastu bolehlah bulat-bulatkan anggaran berat satu doh tu 40 gm. jadi dapat lah dalam 25 keping doh atau donut nanti.
Kemudian rehatkan kejap, tutup atasnya dengan kain atau plastik dan simpan kejap dalam ruang yang hangat sikit.. macam dlm almari atau oven yang tak di on tau!
Kejap aje ya dalam 10 minit.. takut nanti kalau lama dia naik sangat..

Kemudian tekan-tekan dia bagi penyek sikit dan tebuklah lubang kat tengah-tengah dia
Panaskan minyak dan bolehlah mengoreng
Minyak jangan panas sangat nanti cepat hangus di luar dan dalam tak masak pulak. Dan jangan kurang panas pula nanti donut serap minyak tak sedap pulak. Minyak yang sedang-sedang aje
Balik-balikkan doh masa masak supaya naiknya cantik dan sekata masaknya.
Kemudian bolehlah salutkan gula.


Tips mudah salut gula.
Ita letakkan gula dalam plastik bag
Masukkan donut dalam 2 atau 3 keping dalam bag plastik tersebut dan goncang-goncang biar gula bersalut pada donut sekata

cara ni dapat menjimatkan penggunaan gula dan dapur tidak berselerak dengan gula



Share:

0 comments