KARI HIJAU SOTONG



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Tetiba tekak ni teringan nak makan sotong masak kari hijau pula...kebiasaannya apabila ke restoran makanan thai ni kita biasa nampak menu kari ayam hijau kan...QH pon biasa order juga...kali ni QH ubah la kepada sotong pulak...sebab QH ni suka makan sotong...heee


Boleh tahan juga rasanya...mungkin sedap masak sendiri dengan penuh kasih sayang kot...heee...ni cubaan pertama QH masak kari hjiau ala thai tau...


Resepi kari hijau ni QH ambil dari blog Che Mat Gebu...terima kasih atas perkongsian resepi ni...izinkan QH panjangkan resepi ni di sini pula yer...

Kalau nak tahu, apabila tengok kepada bahan2 dan cara nak masak kari hijau ni agak rumit juga kan...hampir2 juga la QH tak jadi nak masak sendiri...heee...berkali2 QH baca resepi, berkali2 juga QH fahamkan...akhirnya QH cuba juga la...tak cuba tak tahu pula kan...bila dah buat alaaa senang aje la rupanya nak masak kari hijau ni...lain kali kalau masak lagi QH nak letak ayam pula...mesti sedap juga...

Pada yang belum pernah mencuba tu...boleh la guna resepi ni sebagai rujukan...jangan putus asa...SELAMAT MENCUBA


KARI HIJAU SOTONG
sumber Che Mat Gebu

BAHAN-BAHAN REMPAH KARI HIJAU THAI /PES
1 batang serai, hiris halus
4 biji cili hijau (boleh tambah cili padi jika suka pedas)
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1/2 inci halia
1 pokok daun ketumbar, bersama akarnya dicuci bersih
1 genggam daun selasih – QH tak letak
1/2 camca teh serbuk jintan manis
1 camca teh serbuk ketumbar
1/2 camca teh serbuk lada sulah
3 camca besar sos ikan
1 inci belacan, dibakar
2 camca besar jus limau nipis
1 camca besar gula Melaka
4 camca besar santan
Sedikit air


BAHAN-BAHAN KARI HIJAU THAI
1/2 ekor ayam, potong ikut suka, cuci dan toskan – QH guna sotong
3/4 cawan tepung pipit
1 biji tomato, dibelah 6
1/4 biji traffic light capsicum (merah, hijau dan kuning) didadu besar – QH tak letak
2 batang serai, diketuk
4 helai daun limau purut
10 biji cili padi, diketuk
Pes kari hijau secukupnya
300 ml pati santan
Air secukupnya
1 kiub pati ayam (optional) – QH tak letak
Jus limau nipis secukup rasa
Sos ikan secukup rasa
Sedikit gula
1 genggam daun selasih - QH letak daun ketumbar


CARA MEMBUATNYA
1.               UNTUK PES REMPAH KARI HIJAU THAI :- Kisar halus semua bahan2 untuk rempah kari hijau Thai. Panaskan minyak dalam kuali tumis bahan2 rempah yang dikisar tadi hingga garing dan terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu. Bila rempa garing dan terbit minyak, boleh matikan api. Biar sejuk dan boleh simpan dalam botol untuk kegunaan kemudian..
2.               UNTUK KARI HIJAU THAI :- Panaskan 4 camca besar minyak dalam periuk, tumis serai hingga harum, masukkan pes rempah secukupnya (che mat guna semua sekali). Masukkan ayam dan terung pipit. Gaul rata2 dan masak hingga ayam kecut. Kemudian masukkan sotong dan gaul rata. Tuang air secukupnya (hingga ayam tenggelam), kacau dan biar mendidih hingga terung pipit dan sotong hampir masak.

3.               Masukkan traffic light capsium, cili padi yang diketuk dan pati santan. Kacau rata, perasakan dengan sos ikan secukupnya dan sedikit gula. Masukkan jus limau nipis sedikit dahulu, kacau dan rasa jika suka lebih rasa masam, baru ditambah lagi. Biar mendidih dengan api sederhana dan dikacau selalu. Akhir sekali masukkan daun selasih daun ketumbar, tomato, kacau dan matikan api. Hidangkan bersama nasi putih..


Share:

0 comments