KEREPEK NGAKU/ARROW HEAD/SENGKUANG CINA


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua…

Kembali bersiaran hari ni…
Salam Maulidur Rasul 1435H buat semua kawan2 dan pembaca yang beragama islam khasnya…



Rupanya tak susah sangat pon nak mengupdate blog ni kan…hehehe…cuma bile dah ade rasa malas tu yang buatnya susah…hihihi…nak mengimbau masa2 yang lepas…dulu masa mula2 berblog dulu…setiap hari pasti ade saje entri terbaru…masak pon sangat rajin…dalam 1 hari boleh buat 2-3 menu sekaligus…berjalan ke blog kawan2 pon begitu juga…mesti nampak la muka QH ni kat ruangan komen…baru2 mood excited tu melampau sikit…hehehe…nak skodeng resepi aje masa tu…sampai penuh bookmark…berderet2…yang siap2 print pon banyak juga…tapi yang print tu entah mane QH simpan…hihihi

sekali pandang kerepek ni macam kerepok sayur pon ade jugakkan...hehehe

Dari hari2 berentri…mula pula musim 2-3 hari baru ade entri baru…hihihi…pastu dah selesa ehhh boleh pula tenggalam timbul kat blog…tetiba hilang begitu saje…hehehe…bukan QH sorang saje yang begitu…hampir kesemua blogger begitu jugak…sebenarnya kadang tu bukan kami senggaja nak buat macam begitu…tapi semakin hari…semakin bertambah tanggungjawab yang kita pikul…betul tak…bukannya kita akan selesa dengan keadaan sekarang ni sampai bile2…semuanya ade pasang surutnyakan…

ni la rupa buah ngaku

Bukan sebab blog kita dah ramai follower, dah ramai yang tahu blog kita, kita pon sangat pasti setiap hari pasti akan ade pembaca yang berkunjung…walaupon takde entri baru yang kita sediakan…atas sebab2 tu semua kita para blogger ni jadi malas dan buat tak endah aje…bukan ye…semuanya disebabkan kita ade tanggungjawab yang lain…kami ni pon manusia biase jugak…tak lepas dari pelbagai masalah…tak dinafikan kadang dalam diri ni ade sifat malas…pon boleh menyebabkan kita tak mengupdate blog juga…jadi tak perlu la menuding jari pada kami dengan macam2 andaian…lagi pon berbolg ni bebas…ikut kita la bile nak update ye tak…hehehe


hmmm macam serius pula entri blog kali ni…hehehe…bukan ape bile ade yang salah anggap kita jadi terasa juga…kat sini la tempat yang sesuai untuk kita meluahkan rasa hati…tapi ade hadnye juga…tak semua benda dan cerita kita boleh share di sini…


Baik la…tak nak ketinggalan musim ni…QH nak mencuba juga buat kerepek ngaku ni…menurut kawan QH…bile dah jadi kerepek…ianya agak mahal juga harganya…tapi QH tak pernah jumpa lagi…mungkin kalau kat Johor banyak kot…buah ngaku ni bermusim…nak dekat2 raya cina baru la ade musim buah ni…kebetulan ke Giant hari tu…nampak buah ni…fresh2 lagi…banyak…jadi QH beli la 1/2 kg…tapi buah ni dah sampai lembam baru la QH terasa nak buat…hihihi…memikirkan bile nak buang kulitnya tu yang jadi malas…nak menyagatnye sekejap aje..hehehe…ingatkan 1/2 kg tu dah banyak sangat la tu kalau dikerepekkan…tak penuh balang pon…memang sedap la kerepek ni…susah nak berhenti mengunyah…pada yang belum pernah cuba lagi…pergi cuba cepat…rugi…tak rasa kesedapan kerepek ni…hehehe…QH pon nak cari lagi buah ni…kali ni nak beli banyak sikit…nak buat lagi…terus jadi tamakkan *_^ …kalau nak mencuba…resepinya seperti di bawah ni yer…selamat mencuba


KEREPEK NGAKU

Bahan2
500 gm buah ngaku/arrow head – buang kulit dan disagat
2 sudu kecil serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
Daun kari secukupnya
minyak untuk menggoreng

Cara2
Buah ngaku di buang kulit dan disagat nipis. Basuh dan toskan sehingga kering. Ketepikan.
Kemudian bile ngaku sudah tos, masukkan dalam satu bekas yang besar.
Tambahkan garam dan serbuk lada sulah. Gaulkan sehingga rata.
Panaskan minyak masak di dalam kuali.
Bila minyak sudah panas, gorengkan ngaku tadi dan taburkan daun kari.
Goreng sehingga ianya kuning keemasan dan garing.


Sedikit tips…untuk mengelakkan buah ngaku ni akan berair...selepas meletakkan semua bahan...alihkan ke penapis...ketika mengoreng kerepek ngaku ni…QH gorengkan bersama dengan bawang putih…letak dalam 4 ulas bawang putih…rasa dan aromanye lagi sedap…

Share:

13 comments