2nd BLOGGERSARY QASEY HONEY



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua

Tanpa sedar sudah 2 tahun rupanya usia blog Qasey Honey hari ni…Alhamudulillah…kecintaan QH pada blog ni masih lagi bertahan...insyaallah selagi hayat dikandung badan dan blog ni masih lagi relevan dimasa akan datang...QH akan tetap setia bersamanya...cuma kekadang bile tiada kelapangan dan ade kerja2 yang lagi penting...blog ni akan menjadi sunyi sepi seketika...maklum la kita ni orang yang bekerja makan gaji...ada masa terdapat kerja2 yang perlu diutamakan...usahkan orang yang bekerja, sedangkan suri rumah juga kekadang lagi sibuk dan padat tugasannya...itulah penyebabnya jika terkandas untuk mengupdate blog seperti biase...bukannya kami berblog sekadar hangat2 tahi ayam...



Pasti ade yang tertanya2 kenapa sudah lama sangat QH tidak mengupdate blog...tanpa khabar berita pula tu...sebenarnya buat masa sekarang QH memang tak sempat berada lama2 didepan skrin komputer seperti biase...QH pon banyak berhutang dengan kawan2 blogger yang lain untuk berbalas kunjungan...nanti bila semuanya dah settle...insyaallah QH akan berkunjung pula ke dapur kekawan yer...terima kasih buat semua yang masih setia untuk singgah ke blog QH ni...


Dalam berblog ni...sudah tentunya banyak pengalaman manis dan pahitnya...suka dan dukanya...di sini la tempat kita bertemu dengan pelbagai karenah setiap orang...ade yang suka dengan apa yang kita buat...itu bonus pada QH...tak kurang juga ade yang memberikan komen yang negatif dan mengomen kita tanpa sebab yang munasabah...QH pula bukan la seorang yang cepat melenting atau melatah jika ade perkara2 yang boleh membuatkan mood kita bertukar warna...selagi boleh sabar QH akan diamkan saja perkara tersebut...di FB pon begitu...


kalau tak silap ade sekali aje QH menyuarakan ketidakpuasan hati ni di status FB...itupon disebabkan baru QH perasan rupanya nama Qaseh Honey ni banyak di FB...tapi ejaan tersebut ade perbezaan sedikit...hampir semua meletakkan nama Qaseh Honey...QH pula Qasey Honey...QH pon tak salahkan mereka semua...sebab akaun tersebut wujud hampir sama tahun dengan akuan FB QH...cuma ade 1 akuan FB tu saje yang QH agak ragu2 akan kewujudannya...akaun tersebut masih baru diadakan...kalau si dia tidak add QH...mungkin atau memang QH tak tahu...tapi bile QH semak semula senarai yang nak add QH...si dia dah takde lagi dalam senarai tersebut...sampai sekarang masih lagi tertanya2 siapakah gerangannya...dalam tempoh tersebut ramai friendlist QH yang keliru dengan FB tersebut...mereka menyangkakan itu adalah QH...buka akaun yang baru...yang lain...jika ade QH pasti akan umumkan sendiri di FB sekiranya FB QH yang sedia ade tu penuh...sedihkan...mungkin si dia suka sangat kot nama tu...untuk QH tukar ke mana lain itu tak mungkin terjadi...sebab dari awal lagi QH sudah dikenali dengan nama tersebut...dari zaman QH tak berblog lagi...nama tu dah QH gunakan...QH amat selesa dikenali dengan panggilan tersebut...sudah sebati...


Dalam tempoh berblog ni ade juga suara2 yang mengatakan gambar2 yang ade dalam blog ni...QH ambil dari blog orang lain dan letak diblog sendiri...aduhai hati sakitnya bile ade yang berkata begitu...sampai sekarang QH masih tak faham kenapa yer perlu mengatakan begitu...sangat2 tersentap...banyak sudah modal yang QH belanjakan untuk blog tetapi masih ade pula yang membuat tanggapan begitu...sedihnya...tak percaya ker dengan bakat yang kita ade tu?...QH sedar diri ni bukan profesional dalam bidang ni...cuma amatur sahaja...tetapi kita juga ade bakat yang tersendiri...buat apa kita nak mencuri hasil kerja orang lain...buat dari mula sampai akhir itulah kepuasan yang akan kita dapat...pada QH orang yang berkata begitu mungkin dia tak faham dunia blogger masakan tu bagaimana...hargailah kepayahan yang kita lalui dalam menyediakan sesuatu resepi...kita pon tak pernah minta balasan atas apa yang kita buat...cuma jangan la ade yang mengatakan kita ni MENCURI...agak berlebihan tanggapan sebegitu...cuba fikirkan semula jika ade orang yang berkata begitu pada anda pula...pastinya marahkan?


Bukan mudah yer untuk bergelar blogger masakan...semuanya nampak indah jika menerima pujian...tetapi yang terjadi disebalik tabir pelbagai dugaan yang akan kita tempuhi...kekadang kalau menjadi dengsn ape yang dicuba...sudah tentu gembira bukan kepalang dibuatnya...jika sebaliknya...pasti kita akan mengkaji semula dan mencar dimana silapnya...tidak dinafikan ade juga sebahagiannya dari gologan profesional dalam bidang kulinari...mereka sudah tentu lagi mahir dari kami yang amatur ni...jika ade terdapat silap dimana2...tegur la kami dengan berhemah...penat tau sebenarnya dalam menyediakan sesuatu resepi...proses awalnya kami perlu mencari bahan2 yang diperlukan...bahannya sudah tentu kami cari yang berkualiti...walaupon harga agak mahal...proses memasak atau membaking pula...selepas tu QH akan menyediakan prop...pengunaan pinggan mangkuk pon harus diambil kira...ianya sesuai atau tidak dengan resepi tersebut...pinggan mangkuk untuk blog memang QH asingkan dari pinggan mangkuk yang digunakan untuk kegunaan harian...QH memang beli khas untuk blog...kebiasaan QH akan membeli setiap jenis pinggan mangkuk tu dalam 2-3 keping aje...sudah tentu banyakkan...kalau guna yang sama saje...kita pon jemu juga nak tengok...hihihi...itu memang kegilaan QH sekarang...tak perlu yang mahal2 pon...asal cantik dan bentuknya menarik sudah memadai...bila dah siap sediakan prop dan makanan pon sudah disusun dalam pinggan...proses seterusnya adalah mengambil gambar...part ni la yang mengambil masa yang lama...hingga berjam...dari makanan tu panas sampai sejuk jadinya...adakala QH akan berdiri atas kerusi, duduk pula, tertonggeng dan bermacam2 aksi ade...tinggal tak jatuh aje lagi...hehehe...itu pon masih ade lagi statement MENCURI untuk QH...dalam mengambil gambar makanan jangan sesekali letak makanan di atas lantai...tak elok benar melihatnya...QH pernah perasan tau!! lepas dah siap bergambar...masa untuk mengedit gambar dan siapkan entri untuk blog...banyakkan proses yang harus dibuat...



Salah satu kegembiraan QH dalam berblog ni bila melihat peningkatan follower dari masa ke semasa...walaupon ianya tidak la secara mendadak...sekurang2nya ianya meningkat dan ramai yang sudi singgah ke sini...perlahan2 kita berkayuh...bile terjatuh nanti tidak la kita akan terasa sangat sakitnya...hihihi...hanya ucapan terima kasih banyak2 yang dapat QH ucapkan pada semua...tanpa anda tidak bermakna la blog ni...semoga blog ni dapat membantu pada yang mencari2 resepi yang sesuai untuk hidangan keluarga dan dapat dimanfaatkan bersama...terima kasih juga pada semua penyumbang2 resepi yang ade dalam blog QH ni...tanpa anda mungkin sampai sekarang blog ni tak wujud dan QH pon tak pandai masak...hehehe...tak lupa juga QH ingin mengucapkan terima kasih pada orangvyang paling dekat dalam hidup QH iaitu suami QH yang banyak membantu dan menghasilkan header atau ape2 logo yang QH nak...  


Dalam tempoh tahun kedua QH berblog ni...QH pernah muncul dalam Majalah Aroma bulan Mac 2013...dimajalah tersebut QH ade menyumbangkan 8 jenis resepi...masa majalah ni keluar...ade kawan2 yang tag QH di FB...sebab nampak muka QH di situ...tak sempat QH nak buat kejutan...hihihi...itu adalah kenangan terindah...ianya juga merupakan satu pengamalan yang QH sendiri tak pernah jangka dan amat hargai sangat2...sesiapa yang pernah muncul dimajalah tahu la bagaimana perasaannya ketika tu...ianya amat berbeza jika kita berkongsi resepi di blog...sekarang ni blogger masakan dah macam goreng pisang panas...banyak pihak dah memandang dan memberikan perhatian akan kemunculan blogger masakan yang tumbuh bak cendawan di kala ni...dalam mana2 majalah...pasti akan terselit blogger masakan dalam senarai penyumbang resepi...itu satu perkembangan yang amat baik...semoga ianya akan terus kekal begitu...bukan bermusim...


Jika nak tahu sambutan bloggersary kali ni QH tak sempat nak membaking kek...takde masa langsung...amat terhad masa yang QH ada...nanti la bila dah boleh bersenang lenang nanti...memang QH nak membaking...macam2 idea ade sedang terkumpul ni...hehehe...QH juga ade menerima banyak permintaan untuk menyediakan 1 entri macam mana cara QH mengambil gambar...tunggu la yer jika benar2 QH sudah bersedia...maklum la amatur...jadi tak pandai sangat nak mengajar...takut ilmu yang dikongsikan tu songsang pula nanti...hihihi...baikla QH rasa sampai setakat di sini dahulu pertemuan kita pada kali ni...insyaallah ade masa nanti dan roh belum bercerai dari badan...kita akan bertemu di lain entri nanti...salam sayang buat semua pengunjung blog Qasey Honey...


pstttt: panjang pula yer QH membebel kali ni...dah lama berdiam sekali keluar...hambikkk berjela2 ^_^

Share:

23 comments