SANTE FINGER



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Bersua kembali...
Semalam QH tak sempat nak bersiaran...seharian semalam berada di Dewan Merak Kayangan Felda untuk persiapan dan rehearsal majlis berbuka puasa...mula tu memang nak bersiaran juga...sebab ade juga masa2 'percuma' tapi signal maxis pula yang bermasalah kat dalam dewan tu...baik line tepon atau tenet...kalau nak guna kena ke luar dewan duduk di tepi tangga...hihihi...QH tak buat la...nanti siapa2 cari payah pulakan...takpe masih ade masa lagi nak tayang kukis raya pada semua...bajet macam bagus ajekan...hahaha...jika tak sempat update sekarang sambung ke raya haji pula yer...tak pon tunggu la raya tahun depan...hehehe...



Maaf yer...agak mengecewakan pula gambar kukis raya hari ni...macam blur2 aje kan...serius masa mengedit gambar ni QH dalam mood mengantuk tahap gaban orang kata...disebabkan rasa tanggungjawab...sedaya upaya juga siapkan...tapi ni la jadinya...baru perasan sekarang ni...nak mengedit semula...'bahan2'nya semua ade di rumah...jadi terima aje la gambar ni seadanya...walaupon sakit mata ni memandang...huhuhu...kukis yang lain tak sempat lagi nak diuploadkan...


Kali ni QH nak kongsikan resepi kukis yang tengah meletop sekarang di FB...tetapi resepinya dirahsiakan...QH faham...ye la mereka buat untuk bisnes...kalau QH pon begitu juga...tak semua perkara kita boleh share...QH dapat resepi ni hasil carian di google...di blog Nur Qasieh...namanya sama mungkin itu la agaknya resepinya...apa2 pon terima kasih kerana sudi berkongsi resepi tersebut...selain disalut coklat, kukis ni sedap juga jika dimakan begitu saje...cuma tak cantik la kalau tak berbaju coklat tu...hihihi...pada yang berminat boleh la mencuba kukis ni untuk koleksi kukis raya pada tahun ni...resepinya seperti di bawah tu yer...


SANTE FINGER
Sumber resepi: Surimancookies
Olahan: Noor Qasieh

Bahan2
1/2 cawan gula kastor
120gm dark coklat dicincang
1 sudu besar susu tepung
250gm butter 
1 tsp esen vanila
1 sudu kecil baking powder
2 1/2 cawan tepung redrose
1/4 cawan almond kisar

Caranya:
1. butter dan gula pukul hingga kembang.
2. masukkan esen vanilla dan susu putar sekejap.
3. ayak tepung dan baking powder dan masuk tepung ke dalam mixer. Putar hingga sebati, kemudian masukkan serbuk almond.
4. akhir sekali masukkan coklat dan uli hingga sebati.
5. masukkan adunan kedalam piping bag dan tekan memanjang ikut size yang sesuai.
6. Bakar 180c 15 hingga 20 minit mengikut oven masing masing.
7. sejukkan dan celup dark coklat compaun.
8. kemudian loretkan coklat putih compaun diatasnya. Biarkan hingga kering dan simpan dalam balang.



Share:

16 comments