ORIENTAL BUFFALO WING



Oriental Buffalo Wing


Bahan2
1/2 kilo chicken wing (belah dua)
1/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
1/4 cawan tepung beras
1/2 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil sesame (biji bijan)
1/2 biji telur (korang pukul pastu bahagiakan 2 je)
Garam dan lada hitam secukup rasa 
Minyak tuk menggoreng


Cara2 nak masak
1.    Masukkan sumer bahan2 dalam mangkuk dan gaul rata perasakan ngan garam. Tepung tu just sampai salut sumer permukaan wing je.
2.    Panaskan minyak dam masukkan wing dan masak selama 5 minit angkat dan tos kan (jgn letak wing terlalu banyak supaya suhu minyak tak turun mendadak).Goreng wing yg selebih nyer sampai habis.
3.    Bila sumer wing dah dimasak 5 minit. Goreng semula wing td sampai wing menjadi garing dan masak sepenuh nyer. Tujuan goreng 2 kali nie bukan apa supaya kulit luar nyer betul2 rangup tp isi kat dalam nyer still juicy.. Kalau korang nk frozen kan, masa gorengan kali pertama tu korang sejukkan dan terus frozen kan je, bila nk masak lg sekali korang goreng lah balik mcm drummet yg korang biasa beli kat pasaraya tu arr but yg nie xde lah perasa or pengawet tiruan.


Bahan2 nk buat sos
1 sudu besar butter
1 sudu besar hot sos
3 sudu besar bbq sos
2 sudu kecil gula

Cara2 nak masak sos bbq
1.    Panaskan periuk dan masukkan butter, masak sampai butter cair.
2.    Bila butter dah cair masukkan hot sos dan kacau rata.
3.    Kemudian masukkan bbq sos dan kacau rata lg.
4.    Biler sos dah dikacau rata masukkan gula dan masak sampai agak pekat dan tutup api.
5.    Masukkan chicken wing td dan gaul rata, siap tuk dihidangkan...


Tags:

Share:

12 comments