BLACK FOREST CAKE



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…


Terlebih dahulu QH ingin mengucapkan terima kasih dan selamat datang buat follower2 baru blog QH ni…pada yang ade blog jugak nanti QH akan follow kembali yer…cuma QH perlukan sedikit masa sikit untuk berbuat demikian…tidak dilupakan juga buat kawan2 yang sudi meninggalkan komen2 yang manis dan indah2 pada setiap entri blog QH ni…insyaallah ade masa nanti QH akan BW blog semua…sekarang ni masa agak terhad sedikit…malam tadi QH free tapi tu la line internet la pulak boleh problem…ade saje dugaan dan halangannya…sabo aje la yer kak Ton…nanti baru la comelll…hehehe


Hari ni QH nak ajak semua untuk buat kek pula…hehehe…kali ni QH mencuba kek black forest pula…kek ni antara kek kesukaan QH juga…biase beli aje kalau rasa2 teringin nak makan…tapi kali baik buat sendiri la…rasanya lebih berbaloi kot…sebab dapat ulang makan banyak kali sampai kek tu habis…hihihi…pastu jangan marah kat penimbang ehhh kalau kilo tu bertambah…huhuhu…kek black forest ni bukan la kek yang baru…zaman QH malas lagi kek ni dah ade…hahaha…ramai dah pon QH tengok yang mencubanya…pelbagai versi dan deconya yang tersendiri…



Kek yang QH buat ni agak simple saje…tapi tetap nampak mewah…semua bahan2 memang dah tersedia ade di rumah…resepi kek ni QH ambil dari blog Juwita@JuwitaFaris and Family…terima kasih yer…QH nak kongsikan pula resepi ni di sini pula…diam tak diam dah 2 kali QH buat kek ni…selang seminggu aje…pertama kali QH buat…tak sempat nak snap gambarnya…pastu minggu berikutnya QH buat lagi dengan deco yang sama saje…pada QH resepi kek ni tidak la terlalu manis…sedang2 saje rasanya…suka la dengan resepi ni…



Ok kenapa QH kata kek yang QH buat ni simple tapi mewah??? Tengok saje la bahan yang digunakan seperti di bawah tu…senang dan mudah…kalau nak lagi mewah boleh la dipelbagaikan lagi bahan2 hiasannya tu…cara deco yang QH buat ni mengikut bajet bahan yang QH ade…kalau nak tengok deco kek versi macam Juwita juga boleh…sila klik di SINI yer…selamat mencuba ye semua…


Kek Black Forest
By: Juwita@Juwita Faris andFamily

Resepi Chocolate Sponge Cake
(Loyang Kek 18cm / 7 inci)

BAHAN A:
* 3 biji kuning telur
* 100 gram gula castor
* 120 gram tepung kek
* 50 ml minyak masak
* 1 sudu kecil esen vanila
* 1/2 sudu kecil baking powder
* 1/2 sudu kecil soda bikarbonat

Cara-cara:
1. Campurkan semua Bahan A ke dalam mangkuk adunan.
2. Kacau rata menggunakan senduk kayu. Ketepikan.





BAHAN B:

* 30 gram serbuk koko Van Houtan
* 120 ml air panas.

Cara-cara:
1. Satukan bahan B.
2. Kacau sehingga serbuk koko hancur.
3. Masukkan Bahan B ke dalam mangkuk Bahan A dan kacau rata. Ketepikan



BAHAN C:

* 3 biji putih telur
* 60 gram gula castor
* 1/4 sudu kecil cream of tar tar
* Loyang kek 18cm / 7inci

Cara-cara:
1. Sapu dasar dan keliling loyang dengan marjerin. Alas dasar loyang dengan cooking sheet.
2. Panaskan oven dengan suhu 170 degree.
3. Dengan menggunakan mixer, pukul putih telur bersama cream of tar tar selama 2 minit.
4. Masukkan gula sedikit demi sedikit sehinggan gebu dan bertanduk. Adunan tidak tumpah walaupun diterbalikkan mangkuk pengadun.
5. Campurkan adunan kuning telur ke dalam adunan putih telur.
6. Kaup balik adunan supaya sekata. Jangan terlebih kacau.
7. Masukkan adunan ke dalam loyang.
8. Bakar dengan suhu 170 degree selama 50 minit atau sehingga kek masak.
9. Sejukkan di atas redai.




CARA MENGHIAS KEK BLACK FOREST

Bahan-bahan:
Non Dairy Whip Cream
Filling blueberry
Buah cherry bertangkai secukupnya
Coklat compound
Coklat Cadbury yang telah dihiris kecil2


Cara-cara:
1. Bila kek sudah sejuk, potong kepada 3 lapis.
2. Pukul non dairy whip cream hingga kental, ringan dan gebu. Jangan sampai terlebih pukul.
3. Paipkan fresh cream ke atas lapisan pertama kek. Buat secara berselang seli dengan filling blueberry.
4. Kemudian taburkan coklat cadbury yang telah dihiris kecil2 tadi.
5. Letakkan lapisan kek kedua di atasnya. Ulang proses yang sama seperti di no. 3 dan 4.
6. Selepas tutup dengan lapisan ketiga kek, sapu fresh cream di seluruh kek.
7. Tabur coklat cadbury parut di tepi kek. Guna coklat biase pon boleh. Ikut citarasa.
8. Pastu boleh la deco ikut kemahiran sendiri.
9. Untuk buah cherry bertangkai tu, QH celupkan dengan coklat terlebih dahulu.



Tags:

Share:

24 comments