APAM BERAS TRADISIONAL



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…


Apa khabar semua?? Macam mane cuti hujung minggu hari tu…seronok tak…minggu ni QH tak ke mane2 pon…menghabiskan masa dengan menjalankan rutin mingguan dan membaca novel…hehehe…kalau diikutkan dah lama juga tau QH tak membaca novel ni…lagi2 la sejak berblog ni…masa amat terhad sekali…tapi disebabkan penangan cerita kat TV3 setiap hari jumaat malam tu…Sebenarnya Saya Isteri Dia…mula2 cerita tu ditayangkan QH tak tengok pon…sebab takde kat rumah…masuk minggu ke 3 tu baru la berpeluang tengok cerita tu sampai habis…haiii best la pulak…rupanya cerita tu dari novel…apalagi terus saje nak dapatkan novel tu…tapi bile tengah hangat ni novel tu memang takde stok la kan…dah satu kerja merata mencari novel tu…kesudahannya dapat la di MPH JJ Wangsa Maju…masa nak membayar tu lucu jugak…bukan QH saje yang berminat dengan novel tu…rupanya ramai duk berkepit dengan novel tu…dah memasing tersenyum2 masa beratur nak bayar…hehehe…pengaruh TV betul la ^__^



Sekarang ni dah habis baca novel tu…so insyaAllah takde gangguan lagi untuk berblog…kalau tidak selagi tak habis baca novel tu…nak buat kerja lain pon takde mood…hehehe…tak sabar nak tahu kesudahan ceritanya…


Jadi sekarang boleh la ke resepi pula ye…kalau tengok di wall FB QH dan group yang QH join...ramai pula yang menayang kuih apam beras…berwarna-warni…cantik saje mata ni memandang…ade yang mekar…ade yang biase2 aje…jadi hari ni QH pon nak ajak juga la kawan2 semua mewarna…hehehe…sesekali bermain dengan warna ni syok tau…


Resepi Apam Beras ni QH ambil dari blog Kak CT@Dari Dapur CT…terima kasih ye kak…kali ni QH nak kongsikan resepi ni di blog QH pula…resepi apam ni juga turut dimuatkan dalam majalah Rasa edisi April 2013…Tahniah ye Kak CT…akak sememangnya layak…semoga lepas ni akan terus lagi sukses dan berjaya lagi…


Apam beras ni sedap juga tau rasanya tu…bile dimakan dengan kelapa parut tu bertambah sedapnya bile kelapa tu ade rasa masin2 sikit…hehehe…itu pada citarasa QH la kan…orang lain tak tahu la macam mane…sangat berbaloi la mencuba apam ni…satu adunan dapat banyak jugak kalau dibuat comel2 macam dalam gambar…untung bisnes sangat menguntungkan…hihihi…jika ade lebihan nasi semalam tu bolehla tukarkan nasi tersebut kepada apam ni...sila la tengok resepi dibawah tu yer…


Apam Beras Tradisional
By: Kak CT@Dari Dapur CT

Bahan-bahan:
2 cawan nasi sejuk
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 cawan brown sugar
3/4 cawan gula pasir
2 1/2 cawan air
2 sudu kecil yis kering - mauripan

pewarna makanan
Kelapa parut putih dikukus - gaul dengan sedikit garam



Cara-cara:
1. Blend nasi dan air sehingga hancur. Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
2. Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, tepung beras dan yis. Kacau rata.
4. Masukkan bahan cecair tadi ke dalam bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
5. Perap selama 3 jam.
6. Didihkan air dalam pengukus dan balut penutupnya dengan kain bersih.
7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
8. Ambil sedikit adunan ke dalam mangkuk kecil. Masukkan beberapa titik pewarna yang digemari dan kacau rata-rata.
9. Masukkan adunan dalam acuan kecil dan kukus selama 15 minit dengan api besar.
10. Hidang bersama kelapa yang telah di gaul dengan sedikit garam.





Tags:

Share:

28 comments