AYAM MASAK UJANG



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Cakkk kembali bertemu lagi di sini…^__^
Aduhaiii sekarang ni bile dah selalu tenggelam timbul di blog…sedikit sebanyak boleh membuatkan diriku ni agak malas sedikit untuk mengupdate blog seperti dulu…buka tutup buka tutup aje blog tu setiap hari…ade masa kadang tu siap mengantuk yang teramat sangat bile berada di depan komputer ni…jauh sangat bezanya sewaktu mula berblog dulu…boleh bertahan berjam2 mengadap blog…mungkin sudah faktor usia kot…hehehe


Sebelum terlupa…QH nak ucapkan selamat datang kepada follower baru kerana sudi berkunjung dan follow blog QH ni…nanti QH akan follow balik blog anda pula yer...tugasan QH untuk BW pon belum selesai lagi ni…akibat line tenet yang kesemputan sekarang…terpaksa berkali2 refresh setiap blog untuk meninggalkan komen…insyaAllah lepas ni akan menyambungkan semula tugasan tersebut bile dah siap semua kerja2 kat opis nanti…hihihi…QH hargai sangat untuk setiap komen2 indah yang kawan2 tinggalkan untuk QH…tanpa kawan2 siapa la QH ni…terima kasih :)


Baikla kali ni QH kembali nak kongsikan resepi lauk pauk pula…pernah dengar tak resepi Ayam Masak Ujang ni…mungkin rata2 ade yang tak tau kot…andaian saje yer…mane yang tau tu tentu orang Kluang…hihihi…sebab resepi ni agak popular  juga kalau di Johor…dari mane asalnya resepi ni QH tak pasti la pula…hehehe…tapi kalau kita ke kedai makan sesetengah kedai ade menyediakan menu ni…kalau di Kluang tempat popular masakan ujang ni di kedai makan dekat keretapi tu…memang sedap pon…bile dah selalu makan boleh agak la bahan2 yang digunakan tu…adik ipar QH pon pandai jugak masak ujang ni…dulu minta aje dia masakkan kalau tiba2 teringin nak makan…hehehe


Sekarang ni hubby QH pula yang terer masak lauk ujang ni…menu yang kerap juga la dimasak di rumah ni sebenarnya bila dah buntu nak masak lauk ape…cara masakannya pon simple saje…yang paling penting ianya sedap dan pedas berapi…hihihi…lauk ujang juga boleh dimakan dengan nasi putih atau nasi goreng…makan dengan nasi putih la lagi sedap…pasti boleh membuatkan kita makan bertambah la ketika tu…hehehe…pada yang ingin merasa boleh la mencubanya yer resepi dari hubby QH ni…berbaloi2…selamat mencuba


AYAM MASAK UJANG

Bahan2
1/2 ekor ayam – di potong kecil2   
2 biji bawang besar – potong bulat
2 ulas bawang putih
10 biji cili padi – diketuk (boleh tambah jika suka lebih pedas lagi)
10 sudu makan sos tiram
Tepung jagung – dibancuh dengan sedikit air
Garam dan gula secukupnya

Caranya
Ayam dipotong kecil2 dan dibersihkan. Gaul ayam tadi dengan sedikit garam.
Goreng ayam tadi 1/2 masak atau jangan terlalu garing biar lembap2 sedikit. Angkat dan ketepikan.
Tumbuk hancur bawang putih, cili padi dan sedikit belacan. Ketepikan.
Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk hancur hingga harum. Masukkan hirisan bawang besar yang dipotong bulat tadi.
Masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula.
Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau rata dan masak hingga pekat.
Masukkan ayam goreng dan gaul rata2. Masak sekejap. Rasa, dan jika ok boleh matikan api.
Boleh dihidangan dengan nasi putih atau nasi goreng.



Tags:

Share:

30 comments