NASI GORENG BUNGA KANTAN


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Bertemu lagi kita hari ni...
Agak lewat juga hari ni QH bersiaran...memberi lalu pada iklannn...iklan?? iklan la sangattt...hehehe...agak sibuk la hari ni...
ok takpe...happy sangat hari ni bile dapat menyelesaikan 1 masalah di blog ni...dari hari tu lagi QH perasan dan berasa hairan bin ajaib kenapa gambar untuk entri2 terbaru ni semuanya comel2 saje...bile disetkan ke original size...kemain besau la pulak...sampai terlebih2 dari margin post ni...bile disetkan extra large pula...gambar alahai tersangat la comel gitu...nak tengok jadi tak puas...sampai perlu kena kanta pembesar rasanya...hehehe



Sangat jeles bile singgah ke blog kawan2 gambarnya besau2 dan memenuhi ruangan post ni...sangat puas tengok sambil tu boleh la membelek setiap sudut pada gambar tersebut...itu memang tabiat QH...sebab tu kalau QH BW akan mengambil masa berjam2...suka tengok gambar masakan...sesambil tu boleh la mengumpul idea untuk ditiru sikit2...wah pecah dah tembelangnya...hahaha...

Malam tadi bile dah jumpa jalan penyelesaiannya...hampir kesemua entri terkini QH edit semula gambarnya...baru la puas sikit...haaa sekarang hambik yea...hahaha...sampai tak dapat nak siapkan entri untuk hari ni malam tadi...^__^...dah lambat jadinya nak bersiaran...



Baik la bile masalah semua dah selesai...tetiba pula perut ni berasa lapar jadinya...meminta untuk diisi dengan sesuatu yang mengenyangkan...jadi jom la kita berjamu mata dengan hidangan nasi goreng yang ingin QH kongsikan untuk hari ni...sangat sedap tau nasi goreng ni...sempoi habis rasanya...penyediaannya pon mudah saje...pada yang sukakan akan keharuman aroma bunga kantan dalam masakan boleh la mencuba resepi ni...sebab bunga kantan tu adalah bahan utama dalam nasi goreng ni...


Resepi ni QH ambil dari blog Kak Noor...bile melihat Kak Noor tayang hari tu...terus teruja untuk mencubannya jugak...QH gandakan bahan2 di bawah ni...masa tu malas dah nak masak yang lain...hehehe...sampai ke petang kami makan nasi goreng ni...berkali2 juga la dipanaskan...nasi goreng ni memang kena dengan selera kami...jadi pada yang lain jika ingin mencuba...sangat2 la dialu2kan yea...

Mohon untuk kongsikan dan memanjangkan resepi ni di sini pula yea kak Noor...terima kasih kak...jom tengok resepi tu...


Nasi Goreng Bunga Kantan

Bahan2nya
1 mangkok nasi sejuk * untuk 2 orang ok,kalau untuk ramai kena tambah lah ya
4 ekor udang besar,kalau kecik pun ok tapi kena tambah sikit lah
2 keping fillet ayam - QH tambah 
1 kuntum bunga kantan dihiris
4 biji cili padi tumbuk
2 ulas bawang putih tumbuk
1/2 biji bawang besar hiris
1 biji telur
sedikit capsicum dan carrot
boleh jugak sayuran fav lain ya..
1 sudu sos tiram
garam secukupnya

Caranya
Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis lah bahan tumbuk dan bawang besar sehingga wangi,masukan udang,capsicum dan carrot jugak sos tiram,kacau rata, kemudian masukan telur,biarkan sebentar,jangan terus dikacau nanti telur terlalu hancuss tak sedap nasi goreng tu,kemudian masukan nasi dan bunga kantan dan gaul rata,rasa garam nya kalau kurang boleh lah ditambah
Nasi goreng bunga kantan dah ready untuk dihidangkan taburkan sedikit daun bawang kat atas untuk kelihatan lebih menawan dan sedap dimakan tapi kalau tkde pun ok nasi goreng tu boleh makan jugak hee


Tags:

Share:

19 comments