TUTORIAL : Bila Picasa Album Penuh

Assalamualaikum dan Salam Sejahtea semua...

Seperti yang dijanjikan pada entri sebelum ni...kali ni QH nak kongsikan sesuatu yang amat penting untuk para blogger sedia ade dan juga pada yang baru nak berjinak2 dalam dunia blogger sekarang...lebih2 lagi kepada blogger2 masakan...
Rata2 yang dapat kita lihat…para2 blogger mesti banyak memuat turun gambar dalam satu2 entri kan…sebab bile entri tanpa gambar macam kurang seronok la pulak terutama sekali bile ianya melibatkan blog masak2…rasa amat janggal sekali…sebab gambar memainkan peranan yang amat penting sekali…dari situ la dapat kita ketahui bagaimana bentuk dan rupa sesuatu masakan yang dicuba dan dihidangkan…

Jika blog personal sendiri pon dah tentu kita nak meletakkan gambar2 ape jua aktiviti yang telah dilakukan bukan…gambar amat memainkan peranannya bile kita berblog ni…

Jadi bile dah banyak gambar yang diletakkan di dalam blog ni…sudah tentu kita akan mengalami masalah jika PICASA ALBUM kita telah memenuhi kuotanya…aktiviti berblog pon akan menjadi tidak seronok…bile mane gambar2 yang ade tu sebahagiannya akan di DELETE…

QH sendiri juga turut telah mengalami masalah tersebut…hampir buntu bile memikirkan akan menDELETE sebahagian gambar yang ade dalam blog…bagi memudahkan untuk memuatkan gambar2 yang baru pula…

Lagi satu jalan yang boleh QH fikirkan saat itu adalah dengan mengupgrade album picasa tersebut…tapi cara tersebut berbayar…QH ade juga minta pandangan pada blogger2 yang terlebih dahulu dalam bidang ni…tapi ade salah sorang kawan di FB iaitu Rose Khadijah yang membantu QH dalam menangani masalah tersebut…beliau PM QH di FB dan memberikan link blog yang menunjukkan cara untuk menyelesaikan masalah tersebut…blog tersebut adalah milik Mamatisya@My Life & My Loves…terima kasih diucapkan kepada yang membantu QH dalam menyelesaikan masalah ini…

Hari ni QH nak tunjukkan serba sedikit cara mengatasi masalah tersebut…QH pon takde la pandai sangat bab2 IT ni…mane yang QH tahu akan QH kongsikan bersama…diharap ianya dapat membantu pada blogger yang jika mengalami masalah tersebut…jom lihat di bawah tutorial tersebut step by step yang telah QH buat…mungkin agak leceh jugak tapi ianya akan menyenangkan kita selepas itu...jika masih ade lagi yang kurang faham dengan tutorial tersebut…jangan malu2 yer untuk bertanya pada QH nanti…tapi jangan tanye yang susah tau…tergeliat pula nanti nak menjawabnya…hahaha… 



pada gambar di atas menunjukkan album picasa tersebut telah sampai limit atau penuh...setiap akaun google untuk blog storage adalah sebanyak 1 GB sahaja...jika ini terjadi... kena buat satu lagi akaun google yang baru...


step pertama yang harus dilakukan adalah membuka satu lagi akaun google...sign up seperti biase dengan alamat emel yang baru dan berlainan dari emel terdahulu...lepas dah siap buat emel terbaru...abaikan dahulu emel tersebut...SIGN OUT


bile dah sign out emel baru tadi...sign in alamat blog/emel yang terdahulu...


terus ke dashboard dan klik SETTINGS



klik BASIC dan seterusnya klik + ADD AUTHORS



bile dah klik +ADD AUTHORS tadi...sila masukkan alamat emel yang baru dan klik INVITE AUTHORS



dah klik INVITE AUTHORS tadi...akan nampak seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas...1 OPEN INVITATIONS...boleh la SIGN OUT



step seterusnya...sign in EMEL BARU dan cari emel invitations dari blog terdahulu...



klik emel invitation tersebut dah klik link seperti di atas tu...


bile klik link tersebut akan keluar page seperti di atas



klik semula link tersebut



dah klik tersebut semula...akan keluar page seperti di atas...bile keluar page ni...ianya akan kosong tiada ape2 lagi sebenarnya...setiap emel baru akan begitu...sebab kita belum follow mane2 blog lagi...jangan terkejut pula yer jika melihatnye begitu...boleh la SIGN OUT



SIGN IN blog terdahulu...terus ke dashboard dan klik SETTINGS



step pertama klik BACIS dan akan nampak seperti anak panah di atas...terdapat kedua2 alamat emel di situ



pada alamat emel yang baru tersebut...boleh la dibuat pilihan sama ada sebagai ADMIN atau AUTHOR...emel yang lama boleh dikekalkan sebagai ADMIN sebab di situ ade link follower blog kita



QH memilih untuk meletakkan kedua emel tersebut sebagai ADMIN...jadi kita boleh buka blog dengan memilih salah satu emel tersebut...tapi untuk mengupload gambar terbaru...PASTIKAN menggunakan alamat blog yang BARU...sebabnya seperti bi bawah



cuba lihat gambar di atas...dimana storage album picasa masih banyak lagi ruangnya dan boleh mengupload sebanyak mane gambar sehingga sampai limit...

Jika masalah ini berulang kembali...album picasa pon dah penuh...ulangi langkah di atas semula untuk membuka akaun google yang baru lagi...mengikut kata blog yang QH ikuti stepnye...setiap blog boleh diadekan sehingga 100 AUTHORS...banyak tu...jadi nanti akan banyak la akaun google kita nanti dan ianya menjimatkan...tak perlu lagi untuk menDELETE gambar2 dalam blog...sempat ker kita nak sampai ke angka tersebut...hehehe...lagi satu PERINGATAN...bile dah banyak akaun user untuk blog JANGAN SAMPAI TERLUPA PULA YER PASSWORDNYA!!! PENTING tu...ingatan untuk diri sendiri juga...cara paling senang adalah mengunakan setiap akaun user dengan PASSWORD YANG SAMA...QH buat begitu...

Itu la serba sedikit yang dapat QH kongsi dan tunjukkan setakat ni...jika ade yang terkurang, tertinggal dan kurang tepat tolong beritahu QH yer untuk diperbetulkan...


Share:

49 comments