COKLAT OREO


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Ehemmmmm liatnya sekarang ni untuk mengupdate blog…tak boleh ter’miss’ sehari…pasti akan jadi berhari2 nanti…hehehe…ni gara2 beraya sakan lagi la hari tu…

Khamis lepas mertua QH ade datang ke sini…2 hari di rumah adik 
ipar…2 hari berikutnya baru la ke rumah QH pula…tapi dari hari Jumaat hingga ke Sabtu tu ade aje aktiviti yang dilakukan bersama2…hari Jumaat tu kami ramai2 beraya di Shah Alam dan Klang…pada Sabtu nye pula kami ke Nilai....shopping barang2 hantaran untuk adik ipar pula…hampir setengah hari jugak berada di sana...pastu balik terus ke rumah QH...tapi dengan keadaan jalan yang jem teruk sabtu hari tu...membuatkan lambat untuk sampai ke rumah...sampai2 aje terus memasak pulak...maklum ade orang nak datang beraya...



masa tu jam dah menunjukkan pukul 10 malam tau...ape lagi gotong royong la untuk menyiapkannye...bernasib baik sebab pak mertua QH banyak membantu dalam hal masak memasak ni...QH bersama yang lain2 membantu dalam menyediakan bahan2 yang diperlukan sahaja...malam tu menu kami nasi serai, rendang ayam dan sayur goreng...resepi campak2 dari pak mertua tau...pukul 11 malam baru makan...hehehe...tapi gambarnya tak sempat pon nak disnap...malu pon ade jugak memalam nak amik gambar makanan tu...sebab semuanya ade...memang penuh rumah sekejap malam tu...nanti pukul bape pulak nak makannya...hihihi...nak amik gambar makanan ni bukan sekejap...nak siapkan props2nya lagi kan...jadi lain kali la yer kalau QH buat lagi nanti ade la gambar menu2 tu semua...


Hari ni QH nak kongsikan cara membuat coklat oreo pula...coklat oreo ni dah lama jugak dah resepinya...siap ade yang dah buat bisnes dah...amat sesuai untuk dibuat sebagai godies bile ade majlis2 hari jadi, kahwin atau sebagainya...

untuk resepi dan cara2 membuatnya QH ambil dari blog Kak Ita@Masam Manis...bile melihat Kak Ita buat baru la hati ni terpanggil untuk memcubanya pula...gara2 Kak Ita ni jugak QH tengok Ibundo@Dapor Ibundo pon ade buat juga coklat oreo ni...sebelum ni QH biase makan aje...tak terfikir pon nak buat sendiri...hihihi...amat mudah sekali untuk membuatnya...pejam mata pon boleh buat la...tapi confirm la comot kan kalau buat tu sambil tutup mata...hahaha...sekejap sahaja dah boleh siap...lepas ni sape2 nak order boleh la tempah dengan QH yer...hehehe...

QH buat Coklat Oreo ni bersempena hari raya hari tu...kalau tak silap petang raya tu QH buat di rumah mak...pastu angkut sikit bawak balik ke KL...untuk diambil gambarnya...kat kampung memang tak sempat nak berbuat gitu...coklat oreo ni pula lepas dah siap tampal edible image tu tak perlu lagi simpan dalam peti sejuk semula...ianya akan molek sahaje bile diletakan dalam bekas kedap udara tu...tidak cair coklatnya...ni QH dah test untuk beberapa hari tau...sebab bile dah diletakkan dalam peti sejuk...masa untuk dihidangkan pada tetamu coklat tu akan berpeluh atau berair jadi tak cantik la kan...jadi biarkan saja diluar...

Ok la pada sesiapa yang nak mencubanya pula boleh la mencubanya pula yer...mohon pada Kak Ita untuk meletakkan resepi ni di sini pula yer...terima kasih banyak2...kalau nak ketahui lebih lanjut untuk buat coklat oreo ni step by step boleh la klik ke SINI yer...di situ ade gambarnya sekali...resepi yang tidak bergambar ade dibawah yer...jom tengok dan selamat mencuba pula yer...


COKLAT OREO
By : Kak Azlita@Masam Manis
Rujukan : Chef Amer@Buku Terokai Rahsia Coklat


300 gm coklat susu kompaun – guna coklat Beryl’s
1 bungkus biskut oreo - guna biskut oreo perisa aiskrim
Edible Imej secukupnya. 

Coklat susu kompoun di racik halus
Cairan coklat susu kompaun secara double boiler
Bila dah cair angkat, lap dasar bekas supaya tiada air menitis.
Masukkan coklat dalam piping bag


Mula-mula sediakan acuan seperti di sebelah.
Pastikan acuan ini di bersihkan dan pastikan juga ianya kering.

Paipkan coklat yang telah di cairkan dalam acuan 1/3 sahaja

Kemudia ketuk-ketukkan acuan  atau hentak-hentakkan acuan supaya semua gelembung udara keluar

Selepas itu, susunkan biskut oreo.

Tekan-tekan sedikit biskut oreo supaya dia masuk ke dasar  sedikit.

Kemudian paipkan semula baki coklat tadi hingga penuh.

Hentak-hentak lagi acuan untuk meratakan permukaan dan mengeluarkan gelembung udara.
Jika ada yang tak rata nanti ratakan ya.. tekan-tekan sikit. 

Simpan dalam peti ais hingga mengeras.

Setelah keras keluarkan dari acuan.

Jika ada lebihan coklat, potong dengan pisau yang halus dan tajam matanya

Sediakan Edible Imej yang kita suka.
Sapukan sedikit coklat di belakangnya.

Kemudian lekatkan pada permukaan coklat kita tadi
Kemaskan.


ramai yang tanya boleh ke makan edible image tu??? jawapannya boleh yer...sebab ianya adalah kertas gula bergambar dan ianya adalah HALAL...dicetak menggunakan pencetak khas dan pewarna yang digunakan tu adalah pewarna makanan... 

Share:

24 comments