AIR LONGAN BERSAMA CHERRY TIPS RED


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Ade dengar tak lagu dari blog QH ni...lagu tu sebenarnya telah dimainkan oleh fasilitator semasa QH berkursus hari tu...bile dah banyak kali dengar lagu ni...jadi best lak...ade jugak la kenangan ketika berkursus hari tu...tu yang QH bubuh kat blog pulak...nak bagi pengunjung blog QH ni dengar pula lagu ni...kalau tak sebelum ni QH tak tahu pon akan lagu ni...simple jer kan liriknye...suka tak??? Semoga terhibur yer...

Masa QH berkursus hari tu memang best sangat...dalam kelas memang tak mengantuk...pembetulan ade jugak la ngantuk sikit2...sebab cukup makankan dah kenyang mata mula la buat hal...kursus yang QH pegi ni memang tak terasa boring langsung ketika di kelas...tak terasa juga masa tu lambat berjalan...kadang sesetengah kursus yang QH pegi...kejap2 akan tengok jam...cepat rasa jemu...tapi yang ni tidak...fasilitator ni memang pandai betul mengambil hati kami...


Kemudahan yang lain pon selesa dan sangat berpuas hati...makanan yang sedap2...tempat tidur jangan cakap la memang selesa sangat...view bilik QH mengadap pantai tu...sangat cantik...tapi...ade tapi tau...bile dah masuk malam memang haru sikit...biase la bile hari pertama beralih tempat tidur kita akan berasa kurang nyenyak sikit nak tidur...biase semasa berkursus jer symptom ni akan terjadi...malam pertama tu QH terjaga di tengah malam...tetiba terasa panas dan berpeluh...sedangkan aircond berfungsi dengan baiknye...masa tu tak fikir ape lagi...sambung tido...tapi tak boleh lena pula bile terdengar bunyi dengkuran pulak...makin lama makin kuat la bunyinye kalau QH pejamkan mata rapat2...bile buka mata bunyi tu akan hilang...pastu tengok kawan kat sebelah punya la lena dia tidur...mula la rasa semacam masa tu...ape lagi pas baca ape yang patut...terus QH himpit tidur rapat2 dengan kawan kat sebelah tu...hehehe...baru la lena sampai ke pagi...terasa lega hati ni bile dah siang...

Paginye tu Qh tak cerita pon pada sesiapa...malas nak membangkitkan isu tu dan memang nak lupakan...sebab ade satu malam lagi...masuk malam kedua...QH pon sengaja setkan aicond tu pada suhu yang sama macam malam sebelumnye tu...ok saje sampai ke pagi...takde ape2 yang berlaku...mungkin masa tu dah penat sangat kot sebab di siang harinye buat macam2 aktiviti...mungkin malam pertama tu saje kot ‘orang tu’ ajak bergurau yang seram...


Baik la...hari ni QH nak kongsikan menu minuman pula...rasanya dah lama tak pos entri minum2 ni kan...air longan bersama cherry tips red ni telah dibuat semasa bulan puasa hari tu...baru sempat nak pos hari ni...dah lama dah tersimpan di draft...

Sangat sedap air ni...bulan puasa ape yang tak sedapkan...hihihi...ditambah pula bile mengunyah buah longan bersama cherry merah yang lembut tu...cherry tips tu QH beli di kedai bakery Bagus kat Taman Melawati...

Nak buat air ni senang saje semuanya main ikut suka hati nak buh banyak dan rasa mengikut citarasa sendiri...takde sukatan yang khusus...caranya macam biase saje...macam buat yang yang biase2 tu...bahan2 yang QH gunakan seperti dibawah yer...


AIR LONGAN BERSAMA CHERRY TIPS RED
By : Qasey Honey

Bahan2
1 tin longan jenama Hosen
Cherry Tips Red
Gula
Air secukupnya
Ais

Caranya
Masukkan sedikit air panas dan gula. Kacau hingga gula larut. Kemudian masukkan pula air masak secukupnye. Selepas tu masukkan pula 1 tin longan bersama airnya. Kacau rata. Letakkan pula cherry tips tersebut. Akhir sekali rasa dan boleh la diletakkan ais. Sedap dihidang sejuk.

Mudahkan caranya...selamat mencuba yer...


Share:

21 comments