BISKUT NESTUM COFFEE NUT



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Kembali bertemu di hari ke-12 ramadhan…agak lewat bersiaran hari ni…mata pon macam tak berapa nak segar…dengan keadaan cuaca waktu ni…bahagia rasanya kalau dapat bermalas-malasan di rumahkan…pagi2 lagi dah hujan kat bumi KL dan kawasan sekitarnya…

semalam QH ade kerja sikit jadi tak dapat nak berblog…kuiz dari Kak Sha pon tak dapat QH habiskan…mula tu memang nak siapkan di opis macam 3 enrti kuiz tu sebelum ni…tapi tak boleh…bile tak dapat siapkan kat opis nak buat la kat rumah…sekali folder kuiz tu lupa la pulak nak save ke pendrive…aduhhh hampehhhnye rasa…tinggal lagi 10 soalan aje pon…takpe la nak buat macam manekan…dah memang tertulis takde rezeki QH di situ…tapi QH tetap sokong pada kawan2 yang turut sama menyertai kuiz tersebut dan dapat habiskan kuiz tu dengan jayanya…sekarang ni kita nantikan siapakah yang berjaya tu…


Pada hari Selasa lepas…jabatan QH ade buat majlis berbuka puasa dan serahan bantuan bersempena hari raya nanti bersama dengan veteran ATM di Dewan Merak Kayangan Felda…dari pukul 10pagi QH dah ade kat sana untuk buat persiapan serba sedikit…tugasan kali ni tak la serumit macam majlis2 yang lepas...sekejap saje dah siap...pastu tengah hari balik rumah sekejap salin baju pakai lawa2…sempat juga la terlelap kejap dan membuat pos di FB sebentar…kemudian pukul 3petang ke dewan tu semula...touchup ape yang patut…majlis sajian berbuka hari tu memang sedap2 semuanya…sampai tak larat nak habiskan…majlis tu tamat dekat pukul 9malam kot…tapi QH dah cabut awal2 lagi…perut pon dah kenyang mata jadi besar kecik besar kecik aje…punya la mengantuk…memandu pon dah tak berapa nak berhemah dah…nak cepat2 sampai ke rumah…hihihi…

Jadi sebab tu la kelmarin dan semalam tak sempat QH nak update entri dan berBW ke mane2…malam tadi dan pagi dapat la BW sekejap...mane yang belum sempat QH kunjung tu...kejap lagi yer...nak siapkan entri ni dulu...hehehe...terima kasih QH ucapkan kepada sesiapa yang sudi singgah ke sini dan follow blog QH ni yer…


Baik la…hari ni nak kongsikan biskut yang ke-3 QH buat yer…bukan tunjuk2 tau…hihihi…Biskut Nestum Coffee Nut…resepinye QH ambil dari blog Kak Wan@Resepi Citarasawan…tahukan yang Kak Wan ni pon sebenarnya bukan seorang blogger saje tapi turut menerima tempahan jika ade yang berminat…kagum sebenarnya QH dengan Kak Wan ni…kadang kalau sesetengah perniaga jarang nak kongsikan resepinye pada umum…tapi Kak Wan ni sebaliknye…semoga Kak Wan dimurahkan lagi rezekinya yang lebih melimpah ruah dan semoga kabaikan yang diberikan itu…mendapat ganjaran pahala dari Allah SWT hendaknye…

Ade beberapa lagi resepi yang QH ceduk dari Kak Wan ni…tunggu yer…memang dari tahun lepas dah simpan siap2 resepinye…masa tu takde blog sendiri lagi…tapi QH ade jugak mencuba beberapa biskut dari Kak Wan masa tu…biskut ape tu rahsia…hehehe…


Biskut ni sedap tau dengan aroma kopi yang menyegarkan tu ditambah pula dengan peanut butter…kalau buat diwaktu siang hari tentu tergoda imam dibuatnye…semerbak baunya semasa proses pembakaran tu…sabo aje la kan…makin lama makin sedap biskut ni…setiap kali lepas buka atau bersahur mesti nak rasa 1…hihihi…semasa buat biskut ni pon takde masalah…menjadi dengan sempurnanya…caranya juga mudah…sekejap saje dah siap…tu yang boleh pulun buat biskut lain pula lepas tu…hehehe

Untuk resepi ni QH takde ubah apa2 yer...QH ikut resepi tu sepenuhnya...kecuali topping dan bentuknye saje ikut citarasa sendiri...jom la tengok resepinye yer…pada Kak Wan mohon untuk dikongsikan pula yer resepi ni untuk tatapan pembaca blog QH pula…terima kasih banyak2…


Biskut Nestum Coffee Nut

Bahan A
200gm mentega
20gm shortening
70gm gula icing
60gm peanut butter
2 sudu kecil coffee emulco

Bahan B
230gm tepung rose
40gm tepung jagung
60gm nestum di kisar halus

Hiasan :  Chocolate masakan cair dan Chocolate Rice

Cara-cara :
1.  Krimkan bahan A, masukkan bahan B dan uli menjadi doh.
2.  Canai dan terap dengan acuan disukai.  Susun di dalam dulang pembakar yang telah digris.
3.  Bakar pada suhu 150C selama 25-30 minit.
4.  Biarkan biskut sejuk baru dipaip dengan chocolate masakan dan ditabur dengan chocolate rice.


Share:

21 comments