SAMBAL TEMPE


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Kembali bertemu…rindunya pada kamu semua…semalam dan pagi ni QH ade exam KPSL…tapi ya ampun punya la susah soalan kali ni…padahal buku rujukan yang tebal tu ade bersama tapi cari2 ntah kat mane la jawapan2 tu menyorok…huhuhu…tu la akibatnye dah tau nak exam tapi buku tak nak diselak sikit2…sebab utamanya buku tu hampir setahun kat dalam kereta…hahaha…nasib baik la buku tu tak reput…memang lepas exam tahun lepas buku tak dibawa masuk ke rumah…hehehe…

Sudahnye tengok orang lain aje yang menjawab…hihih…memang buntu jadinye…jawab pon ade2 aje…asal kertas tu tak kosong tanpa jawapan…nampak gayanye tahun depan kena amik lagi la exam tu…aduyaiiii…ramai jugak yang keluar awal tadi tapi QH malas lak nak berbuat gitu jugak…baik buat list...hehehe…list ape…list untuk shopping barang2 bakery…hahaha…sebab tu kot tak jumpa kat mane letaknye jawapan2 tu semua…hahaha…hilang fokussss…harap2 la exam hari ni lebih baik la dari semalam dan semoga QH akan lebih fokus hari ni…


Sebab utama tempat exam QH ni dekat sangat dengan kedai bakery yang suatu masa dulu kerap sangat berkunjung ke situ… tapi lepas exam ni ingat nak singgah ke sana kejapppp…hehehe…nak shopping untuk raya…mengikut list yang ade ni…banyak jugak barang2 yang nak diborong nanti…mau rebehhh bahu ni nanti nak kendong barang tu ke kereta…hahaha…

Ye la sekarang ni QH pon memang dah jarang nak membaking…jadi jarang jugak la nak ke sana…hihihi…resepi kuih raya dah banyak jugak yang QH kumpul…hehehe…merata2 mencari…tak sabar nak buat kuih2 tu semua…entah jadi ker tak agaknye tu…hehehe

Sekarang ni tengok dah ramai juga tak kira di blog atau FB yang dah tayang biskut raya masing2…semakin terasa dah bahang untuk beraya ni…hai bersabar aje la tengok biskut raya yang comel2 dan sedap2 tu…


Ok la jom tengok resepi pula yer…kali ni Sambal Tempe…tapi resepi ni berlainan sikit cara masakannye…resepi ni QH ambil dari dapur Melly@Masakan Melly…resepi ni juga telah dicuba oleh Kak Amie@Amie’s Little Kitchen…disebabkan kelainan tu la QH nak sangat cuba…ternyata sedap bile dimakan panas2…agak pedas juga…tu yang jadi bertambah sedap tu…hai bertambah juga makan…hehehe…tapi tak ingat la pulak sambal tempe ni QH gandingankan dengan lauk ape…hihihi…

Resepi dibawah ni memang QH ambil bulat2 dari Melly…boleh tengok di SINI yer…tak geti la pulak nak translatekan ke bahasa melayu…hehehe…paham2 sendiri aje la yer…QH pon main agak2 aje…tanye hubby pon dia tak tahu…

Pada Melly terima kasih yer resepinye tu…kalau rajin boleh la terangkan satu persatu ker…hihihi…QH mohon untuk kongsi dan panjangkan resepi kamu ini kepada kawan2 yang lain pula…terima kasih sekali lagi…jom tengok resepinye tu………


SAMBAL TEMPE

Bahan Yang Di Haluskan – dikisar
150 gm tempe
5 buah bawang merah *50gm
3 buah bawang putih * 20gm
5 buah cabe merah besar * 30gm
10 buah cabe rawit *15gm
1 sdt terasi aka balachan yang sudah di goring

Bahan2 Lainnye
1 btg serai di geprek
1 cm lengkuas di geprek
2 lembar daun jeruk *daun salam
1 buah tomat di iris halus
1 sdt gula Melaka
1/2 sdt garam
3/4 cup air * 1 cup
3 btg daun bawang dipotong2 kecil
Daun kemangi aka daun selasih secukupnye

Cara membuatnye:
1.           Tumbuk kasar cabe, bawang merah, bawang putih jangan sampe halus, lalu masukkan terasi dan tempenye dan tumbuk lagi sampe halus. – QH menggunakan food processor.
2.        Panakkan minyak dan tumis bahan yang sudah dihaluskan, tumis sebentar tempenye.
3.         Tambahkan airnya lalu aduk rata.
4.        Masukkan serai, lengkuas, daun jeruk, tomat, garam dan gula lalu aduk rata dan masak hingga airnya habis.
5.         Cicipi rasanya kalo sudah pas masukkan daun bawang dan daun kemanginya, aduk rata dan boleh matikan apinye.
6.         Siap dihidangkan dengan ikan asin goring atau dimakan begitu saja dengan nasi hangat juga sedap.


Share:

26 comments