CRABSTICK SNACK



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Kembali bertemu di hari ke-7 Ramadhan…sebelum tu QH mohon maaf kerana tak dapat nak BW ke dapur kawan2…sebabnya QH sibuk bermarathon kuiz dari Kak Shahriah…hehehe…memandangkan tarikh akhir kuiz tersebut akan berakhir pada 28 Julai ni…QH pon taknak melepaskan peluang…mane la tahu…kot2 ade tuah disitu…hihihi…

Semalam baru sempat siapkan sampai ke soalan 20…masih ade lagi kuiz yang masih belum sempat lagi QH terjah dan jumpa…agak pening jugak dibuatnye mencari soalan2 kuiz tu…hihihi…soalan2 sebelum ni QH tak dapat nak follow tu yang memerlukan masa untuk mencari semula berserta jawapannye…kalau dari awal lagi QH ikuti tentu dah takde masalah seperti sekarang ni…hukhuk…lepas ni nak sambung semula menggali soalan2 lain yang masih tak dijumpai lagi tu…hehehe…



Pagi semalam dalam pukul 10.30…dengan alasan kononnya nak buat cop opis dan name tag…tapi memang buat betul tau…cuma mengambil kesempatan…hahaha…sempat jugak la QH menjamu mata sekejap…dekat dengan kedai yang nak buat cop tu…

Semalam memang rajin...biase la QH bile dah mula bershopping memang susah nak berenti...ade2 aje projeknya...pukul 12:30 keluar lagi dengan kawan yang lain pulak...nak pegi cari lauk asam pedas dekat tepi bangunan Mara yang lama tu...jenuh jugak menunggu dekat sejam jugak la...dari berdiri sampai duduk kat meja makan kat situ masih tak kunjung tiba lak si penjual asam pedas tu...QH tengok orang yang pegi ke sogo pond ah patah balik…yang kita masih tak berganjak ke mane2…hihihi…pegi awal konon dapat la awal takut kehabisan...rupanya 1:30 petang baru sampai...sebab semalamnye QH berjalan jugak ke situ tengok2 ape yang patut...tu yang tahu ade jual asam pedas...sambutan memang memberasangkan...tak menang tangan sampai habis licin 3 periuk yang diaorang bawak tu...tu yang QH dan kawan plan pegi awal takut tak dapat...takut tak dapat merasa...

Sampai saje si penjual tu...terus aje QH dan kawan berada di tepi meja...rupanya ramai jugak yang menunggu...nasib baik QH bertindak awal...terus cakap kat adik tu ape yang QH nak...yesssss dapat dulu...harga memang berpatutan...murah dan sedap...patut la jadi gitu kedainye...QH beli asam pedas ikan kembung, ikan terubuk dan sayur jugak…dah cukup menu berbuka semalam…ditambah dengan kuih muih sikit…semuanya sedap2 jadi tiada la pembaziran…licin…hehehe…tengah hari nak ke sogo termasuk sekitarnya…nak tengok dan beli apa yang patut2 lagi…hahaha…



Hari ni QH nak kongsikan menu kudapan dan …boleh juga dijadikan sebagai kerepek semasa hari raya nanti…Crabstik Snack…sangat simple dan mudah serta tak memerlukan kos yang banyak pon…tapi kalau nak buat untuk sekampung…bertambah la kos tu…hehehe…makan ni memang susah nak berenti…selagi tak habis sebalang…tak habis2 la mengunyahnya…opppssss banyaknye QH makan…hahaha…

Resepi ni QH ambil dari blog Kak Sasha@tested & tasted recipes by sasharahmat dan KakTina Kak Tina@Wind of Chance…QH gabungkan kedua2 resepi tersebut…hasilnye memang sedap…bile ade aroma daun kari tu…untuk melihat kedua2 resepi tersebut boleh la klik link kat atas tu yer…kat bawah ni pon ade jugak resepinya…

Pada Kak Sasha dan Kak Tina…QH nak mohon untuk meletakkan dan memanjangkan resepi ni di sini yer…terima kasih atas perkongsian resepi tersebut…jom sama2 tengok resepinye yer…


CRABSTICK SNACK



Bahan2
filamen crabstick secukupnya - disiat2 memanjang & ketepikan
minyak untuk menggoreng

Bahan A
1/2 cawan (secukupnya) tepung beras
sedikit perasa ''secukup rasa''
sedikit garam
sedikit lada sulah
Daun kari – QH tambah
****satukan semua bahan A.

Cara2
di dalam mangkuk besar, masukan filamen crabstick yg telah disiat2 tu,
masukkan tepung semua bahan A.
seratakan semuanya dan boleh lah digoreng (deep fry method) hingga kekuningan
siap untuk di kudap..sekali makan x mo berhentii..:)) hehehe





Share:

19 comments