RAINBOW CAKE PUSH UP


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Hari ni merupakan pos terakhir QH di opis lama ni…semalam memang tak sempat untuk berblog atau berFB pon…malamnye baru QH sempat BW ke blog teman2 yang dikasihi…sayang rasanye jika ketinggalan untuk melihat resepi2 yang sedap2 tu…tapi ade lagi yang tak sempat QH kunjungi tu…minta maaf yer…

Semalam memang agak sibuk dengan serah menyerah tugas yang ade…terasa cepat betul masa berjalan semalam…kejap aje dah petang…sesambil tu masih lagi mengemas meja…6 tahun disitu…6 kotak jugak lak hasilnye QH angkut bawak balik rumah…ehhh silap…masih di dalam kereta tu lagi…hihihi…untuk dibawa ke opis baru nanti…macam nak pindah rumah lak rasanye…tak sangka sampai banyak macam tu sekali barang2nye…hehehe…


Sedih tetap sedih tapi malas nak fikirkan sangat…sape yang tak sedihkan…dah serasi dengan semua keadaan dan kawan2 yang ade…tetiba terpaksa berpisah pula…walaupon benda tu dah lama diset dalam kepala ni…pasti satu hari nanti akan berpisah jua…tapi perasaan sedih tu tetap ade…

Jadi aktiviti hari ni…kemas lagi ape yang masih berbaki tu lagi dan pergi makan2 bersama kawan2…berkumpul buat kali yang terakhir mungkin…sebab kalau nak berkumpul semula macam selalu lepas ni agak payah sedikit la…dan aktiviti seterusnya dan yang paling tak suka adelah…bersalaman dengan teman2 pula…bukan tak suka bersalam tapi tak suka betul la suasana yang sedih2 ni…jangan ternangis sudahla…kang nanti berpanjangan pulak…melalak macam kena dera…hehehe…

Nanti QH akan ceritakan pula yer keadaan bile tiba di opis baru tu nanti…Isnin depan ni QH akan melapor ke sana…rasanya mood untuk membaking dan memasak minggu ni agak lemau sedikit…so takde masak2 la jawapnye…tapi resepi yang tertangguh masih banyak berbaki lagi ni…hehehe


Ok la…jom resepi…resepi yer…tinggalkan cerita di atas tu…kita warnai kembali dengan kek yang berwarna warni ni…hehehe…Rainbow Cake ni QH dah banyak kali buat dah…masih menggunakan resepi yang sama jugak…tapi dalam macam2 versi dan comot…hahaha…boleh tengok di SINI, SINI dan SINI yer…

Sekarang ni kan macam2 versi kek yang dicipta…paling terbaru di Negara kita adelah kek dalam botol dan push up cake ni…QH pon sangat teruja jugak untuk mencuba…bukan ape…esok2 kalau dah tua nanti…dah tak heran dah dengan cucu cicit akan datang ni…siap boleh berlagak lagi…sebab nenek dah penah buat dulu cu…hahaha…kamu aje la yang masih jakun…hehehe…sebab benda ni pasti akan berulang kembali di masa akan datangkan…


Untuk buat push up cake ni…QH buat 6 kaler…dan bakar menggunakan loyang 9 x 9…jadi setiap lapisan tu agak nipis sedikit dan sesuai la untuk dimasukkan ke dalam push up container tu…pastu cetak bulat2 menggunakan push up container tu dan lapiskan kek dengan buttercream seperti biase…hias ikut kreativiti memasing yer…

Step by step untuk buat kek ni QH tak dapat nak tunjukkan yer…lain kali la QH akan tunjukkan…sebab hari tu masa buat ni…kawan QH dari kampong nak datang ke rumah jadi kena la buatnye dengan segera…gambarnye pon agak tidak memuaskan…snap gambarnye ikut sempat aje…hehehe…

Push up cake ni sesuai dibuat untuk besday party dan hantaran…ade la kelainannye sikit…tapi untuk mendapatkan push up container ni ade kesukaran sikit…kena order awal2…QH pon menunggu dekat 3 minggu jugak kot…sepanjang tempoh tu jangan cakap la…selagi tak di depan mata lagi…mula la tido tak lena…mandi tak basah…makan tak cukup…hahaha…boleh dapatkan di SINI yer…

Ok selamat mencuba yer…


Rainbow Cake

Bahan2
430gm tepung gandum all purpose – QH guna tepung kek
4 sudu kecil baking powder
1/2 sudu teh garam
250gm mentega
340gm gula kaster
375ml susu segar
5 biji putih telur suhu bilik
2 sudu teh esen vanila / badam
Pewarna merah, kuning, oren, hijau, biru & ungu
serbuk koko secukupnya (K1 tambah) – QH xletak

400ml whip topping krim - di putar hingga kembang
(untuk disapu pada setiap lapisan dan seluruh kek) – QH xguna

Loyang 8" di alas dan di gris

Cara-cara :
1. Ayak tepung, baking powder dan garam, ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula hingga gebu.  Masukkan esen vanila di ikuti putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati dan gebu.
3. Masukkan tepung gandum berselang seli dengan susu segar dan putar hingga sebati.
4. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian yang sama banyak (+- 260gm setiap mangkuk), letakkan pewarna yang berlainan.
5. Tuang setiap adunan ke dalam loyang yang berasingan dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 15 minit pada suhu 170C.  Bakar sehingga habis.
6. Angkat dan sejukkan di atas redai.  Keluarkan alas bawah kek.
7. Letak lapisan pertama di atas papan cake, sapu krim secukupnya, ayak serbuk koko di atasnya kemudian lapis dengan lapisan kedua, buat yang sama hingga habis.
8. Sapu tipis seluruh badan kek dengan krim dan simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurang 4 jam atau semalaman. Simpan krim selebihnya di dalam peti sejuk.
9. Keluarkan kek dan hias dengan krim selebihnya.


BUTTERCREAM

Bahan2
78 gm shortening
78 gm butter
78 gm krimwell
7o gm gula aising (blend dan ayak)
Pewarna purple & pink

Cara-cara 
Pukul shortening dan krimwell hingga putih. Ayak gula aising, masukkan ke dlm butter, pukul lg hingga kembang dan putih. Suaikan warnanya.

Share:

45 comments