BUTTER PRAWN


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Salam sayang semua…kembali bertemu kita pada hari ni…wah sangat rindu pada anda semua…masam bertahun tak ketemu…semalam QH langsung tak sempat nak berBW…di FB pon sempat la jengah sekejap lepas tu terus hanyut dalam dunia reality QH…

Hari yang sangat sibuk untuk QH semalam…sepatutnye QH berkursus selama 3 hari mulai semalam…tapi terpaksa dibatalkan kerana tuntutan kerja yang sangat memerlukan tenaga QH untuk menjayakannye…haru tak…sedang berseronok2 kursus tapi dipanggil balik untuk masuk ke opis…hukhuk…tempat kursus dengan opis tak jauh mane pon tapi kalau jalan kaki mengah jugak kot…hihihi…


Muka pon kemek aje rasanye bile disuruh bekerja semula dan tak dapat meneruskan kursus…pulak tu masa diberitahu…tengah sedap2 menikmati hidangan yang lazat2 tu…hilang terus selera makan…perut pon terasa ketat untuk terus menjamah makanan tu semua…hihihi…ingatkan bile berkursus tu dapat la curik2 masa sikit untuk berBW ke dapur kengkawan…dan memberi sepenuh perhatian pula di blog…dah macam terabai rasanye blog kesayangan QH ni…tapi sayang harapan hanya tinggal harapan…huhuhu…

Sesampai di opis semalam…tanpa henti terus menyiapkan kerja2 tu semua…disebabkan kesibukan semalam…pukul 8 malam baru QH dapat meninggalkan opis…sangat berkat nampaknye gaji QH sekarang ni...betul2 menjalankan amanah tu dengan sewajarnya...hahaha...tupon tak habis sepenuhnya…kepala masa tupon dah ting tong…tak boleh nak fokus dengan kerja dah…asyik ingat rumah…rumah…rumah...hehehe…nak rehat puas2 dan menyiapkan entri ni…baru terasa puas hati dan lega rasanya…


Ok la…perkongsian resepi kita pada hari ni…QH nak kongsikan Butter Prawn pula…resepi yang agak mudah tapi susah…macam mane tu…hihihi…macam nak buat macaron jugak…resepi yang mudah tapi cukup susah nak menjadi…macam la jugak butter prawn ni…belum tentu akan sempurna kejadiannya…ade aje cacat celanya…hihihi…untuk butter prawn ni 2 kali jugak QH mencubanye…tapi hasil tetap sama…

Bab yang susah tu nak buat sarang udang yang berjurai2 tu…sudahnya yang terjadi hanya kepingan2 kecil macam kerak2 goreng pisang tu…hihihi…QH memang suka butter prawn ni…sedap rasanye…ade rasa manis2 udang tu…rasa butter tu jugak…macam susah pulak nak menerangkan rasanye tu…hahaha…pada pengemar dan biase makan butter prawn ni…tentu tahukan macam mane rasanye tu…dan nak tahu lebih lanjut lagi kena la cuba jugak buat sendiri…hihihi…

Resepi ni QH ambil dari blog Kak Nor@Secubit Garam...yang bestnye Kak Nor siapkan kongsikan tips2 untuk membuat sarang butter prawn tu…tapi QH buat tetap tak menjadi jugak…hahaha…pada Kak Nor…QH mohon untuk kongsikan pula yer resepi ni di sini pula…terima kasih bebanyak…jom tengok resepinya…
  

Butter Prawn
Sumber: Almari Resepi

Bahan2:
12 ekor udang saiz besar
2 sudu butter
3 biji kuning telur ~ K.Nor guna 2 bj sahaja
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam
minyak utk menggoreng

Cara2:
Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah msak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.

Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.


# K.Nor guna acu jala gak, tp kuning telur ni kan dia pekat skit dan acu jala K.Nor tu yg stail lama (tembaga) dan lubang dia kecik jd K.Nor tambahkan sedikit putih telur utk mencairkannya cuba tuang dulu dlm bekas lain, kalau boleh keluar dgn elok tak perlu tambah lg putih telur tu, tp kalau masih payah nak keluar, tambah skit lg putih telur.

# boleh aje nak kacau telur tu dgn garfu atau chopstick, terpulang, tp kena sentiasa mengacau sehingga telur habis dituangkan

# buangkan tali pusat telur, kalau tak lubang acu roti jala mudah tersumbat yg menyebabkan telur payah nak turun

# jgn menggoreng telur dlm minyak yg sedikit, nanti tak jd cantik jurai2 dia


Tags:

Share:

24 comments