KARI SOTONG


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Sekejap betul masa berlalu…pejam celik pejam celik dah masuk bulan ke Rejab…hari yang ke-4 dah hari ni…lepas tu Syaaban pula menyusul…pastu lagi berganti bulan ke Ramadan pula…sangat pantas…puasa ganti pon banyak lagi berbaki tu…hehehe…masih belum terlambat lagi kalau tak dilengah2kan menggantikannye…hahaha…semangat dan niat tu memang ade…cuma dugaan la konon sentiasa ade…hihihi…

Bersamaan 1Rejab hari tu jugak merupakan hari lahir Puan Khadijah binti Abu Bakar iaitu mak QH tau…kebetulan pula…sangat2 la berkat pada hari tu…tapi sayang tak boleh nak buatkan kek untuk beliau…sebab jatuh pada hari Selasa…QH pon tak balik ke kampong…lain kali la ye mak kek hari lahir tu…hehehe…

Ade banyak lagi sebenarnya cerita yang QH nak kongsikan bersama…tapi nanti la…simpan dulu…nanti akan diceritakan 1 persatu yer…kalau ingat…kalau lupa nasib la…hehehe…



Untuk hari ni…QH nak kongsikan menu lauk2 lagi…Kari Sotong tau…kali ni resepinye QH ambil dari blog Love@Love2cookMalaysia…resepi ni pernah keluar di Majalah Jelita bulan Mac 2012 tau…masa tengok resepi ni terus aje berkenan…sebab ape…haaa sebabnya adalah sotong tu dikarikan…sangat sedap tengok di majalah tu…terus aje QH bubuh dalam list cepat2…tapi baru2 ni la boleh mencubanya…kiranya sampai sudah giliran resepi ni…hehehe…

Bile dah mencuba tu…memang ternyata sedapnye…memenuhi citarasa QH…cara masakannye pon senang dan simple…lagi pon lauk kari memang kesukaan dan kegemaran QH…hihihi…Love…QH mohon untuk panjangkan dan kongsikan pula resepi yang sedap dan meletopsss ni kat blog ini pula yer…terima kasih Love…

Sebelum terlupa…Tahniah yer Love…lagi sekali blog Love2cook Malaysia akan keluar lagi dalam majalah Saji bulan Jun pula kali ni…nanti QH intai ape pula resepi dalam majalah tu yer…hihihi…semoga akan lebih sukses dan kongsikan resepi yang lagi sedap2 tau…hihihi

Jom tengok resepi…


KARI SOTONG

Bahan2
3 camca besar serbuk kari
2 camca besar serbuk cili
1/2 camca teh serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
1/4 camca teh rempah campur (jintan putih, biji sawi, halba)
1 biji bawang besar – dihiris
2 biji cili hijau – dihiris (QH guna cili merah)
1 tangkai daun kari
5 ulas bawang putih
5 cm halia – ditumbuk lumat
800 gm sotong – dicuci dan dipotong
1 mangkuk santan
Sedikit air
Garam secukupnya
1 biji tomato – dihiris (QH xletak)


Caranya
1.                 Campurkan serbuk kari, serbuk cili dan serbuk kunyit bersama sedikit air untuk dijadikan pes.
2.              Panaskan minyak secukupnya dan tumis rempah campur, bawang besar, cili hijau dan daun kari sehingga naik bau.
3.               Masukkan bawang putih yang ditumbuk bersama halia ke dalam tumisan.
4.              Kemudian masukkan sotong dan kentang. Gaul rata dan tutup periuk empat minit.
5.               Bubuh pes kari dan gaul sebati. Masak lima minit.
6.               Masukkan santan, air dan garam secukup rasa.
7.               Biarkan kari mendidih beberapa minit lagi sebelum memasukkan tomato.
8.               Apabila mendidih beberapa kali, tutup api. Kari enak dihidangkan panas-panas.

Share:

27 comments