MUSHROOM SOUP

 
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Hari ni terus ke resepi aje la yerk...QH sibuk sikit hari ni...nak settlekan kerja2 yang ade ni dulu...sebelum bercuti...ohhh yehhh...bestnya dah lama tak balik kampong ni...bile kerja dah siap cepat lepas tu boleh la nak cari2 resepi pulak...hehehe...tu la tujuannya sebenarnya...

Besokkan cuti umum sempena Pertabalan DiPertuan Agong...jadi bile amik lagi 2 hari tu...dapat la 5 hari cuti...lama sikit kat kampong...biase la bile balik kampong ni aktiviti pon penuh jugak...ade aje yang nak dibuatnya...hihihi...

Opppssss tadi kata nak terus ke resepi tapi ke laut jugak...hihihi...ok resepi kali ni Mushroom Soup pulak yang dimakan bersama dengan Garlic Finger Bread...resepi sebelum ni...padanan resepi yang sangat best dan mantoppp...walaupon dah habis...tapi masih terasa2 keenakkannya...

 
Kalau dulu sebelum berblog biase nak makan mushroom soup ni pegi la Pizza Hut...tapi sekarang tak perlu lagi...buat sendiri lagi puas hati dan sedap...tapi kalau nak bertukar2 selera...tak salah kalau nak ke situ jugak...kadang2 jemu jugak bile makan masakan sendirikan...hehehe...

Resepi kali ni QH ambil dari Izah@Izah Muffin Lover jugak...pakej...ambil resepi roti...ambil sekali resepi soupnye...hihihi...memang sedap mushroom soup ni...BFF QH pon cakap sedap...sebab hari tu QH ade la bagi sikit kat dia...siap mintak resepi lagi...sekarang ni QH dah letak resepi ni...lepas ni boleh la yer Mama Aleen buat lak...

Pada Izah...terima kasih yer sudi share resepi yang sedap ni...QH mohon untuk memanjangkan resepi ni di blog QH pula yer...pada yang belum mencuba lagi...sila2kan dan sudi la mencubanya pula yer...jom tengok resepi yang sedap dan simple ni...

 
MUSHROOM SOUP
resepi: Minami@myR

Bahan-Bahan
1 keping dada ayam
1500 ml air - boleh tambah lagi ikut kepekatan yg di kehendaki
500 ml susu segar ~ fresh milk
1 ketul kiub ayam - Yatie letak 2 ketul
1 tin kecil cendawan butang ~ dihiris
garam ~ secukup rasa *izah xletak
1 cawan tepung gandum - Yatie guna 1/2 cwn bancuh dngn 1 cwn air
Sedikit lada hitam

Cara Penyediaannya
Potong ayam kecil2.
Masukkan ayam dan air ke dalam periuk.
Rebus sehingga masak.
Masukkan susu dan kiub ayam.
Masak guna api yang perlahan.
Masukkan mushroom.
Masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat. Tambah perisa, garam dan gaul sebati.
Sedia untuk di hidangkan bersama roti.

*izah ikut kak Yatie – QH pon sama


Share:

34 comments