MUFFIN ROTI PISANG


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Hari ni dengan rasminya blog QH bertukar wajah pula...hehehe...ok tak??? walaupon sayang dengan background yang lama tu...huhuhu...tapi terpaksa ditukarkan...tukar kepada yang lebih simple sikit...sebabnya ramai yang cakap blog ni kadang2 lama loading baru boleh buka...ade yang nampak gambar aje...ade yang kata tulisan aje yang ade...lagi pon diri sendiri pon dah terkena jugak...hahaha...tu yang terus tukar...kalau jadi lagi...nanti orang busannn pulak nak singgah ke sini...terima kasih bebanyak atas feedback yang telah diberikan...sekurang2nya kita tahu kelemahan2 yang ade...bile pendapat tu kita dengar ianya juga akan berguna pada kita dan  menyenangkan orang lain jugak kan...

Dah lama jugak rancang nak berwajah baru ni...rasanya ade QH cakapkan sebelum ni pada entri2 yang lepas...tapi tu la Mr.Hubby...tak siap2kan jugak design blog...nak buat sendiri tak tahu la pulak bab design ni...hehehe...kalau nak menempah hishhh terasa membazir la pulak kan...duit tu dapat disalurkan ke lain...tapi tu semua ikut selera masaing2 la kan...kalau nak cantik dan tak reti nak mendesign terpaksa jugak la order pada yang pakar2 tu semua...hehehe


Ok la kali ni QH nak kongsikan resepi muffin pula...muffin ni QH buat dah lama jugak...masa nak balik ke kampong tempoh hari...hihihi...untuk dibuat sebagai buah tangan la dari KL...hehehe...tapi tengah jalan amik seketul2 makan dalam kereta...hehehe...

Resepi ni QH ambil dari Majalah Nur Mac 2012...teruja nak mencuba muffin ni sebab namanya tu...Muffin Roti Pisang...memikirkan bagaimana rasa muffin ni...ade ker rasa macam roti tu...tengok pada gambar asal kemain cantik gebu dan naiknya muffin ni...rupa pon ala2 roti jugak...tapi macam biase la...QH ni bile resepi menggunakan pisang mesti kejadiannye tu tak berapa nak menjadi...tapi rasanya agak manis sedikit...sudahnya jadi macam muffin biase aje tapi tak berapa nak gebu...agak padat sikit...

bab tu lupa pulak QH nak snap gambarnya untuk ditunjukkan...mane taknye...buka tengok satu2 muffin tu terus masuk ke mulut...hahaha...masa nak edit gambar ni la baru tercari2 mana gambar yang untuk tunjukkan bagaimana rupanya muffin ni di bahagian dalamnye...dah sudahhh...takde...hehehe...bayangkan aje la ehhh...soriii...

Pada sape yang berani untuk mencuba resepi ni dipersilakan yer...jangan ragu2 dan was2...hahaha...ok jom la tengok resepinye...terima kasih pada empunya resepi ni yer...



MUFFIN ROTI PISANG
Sumber: Majalah Nur Mac 2012

Bahan2
227.5 gm pisang masak – lenyekkan
227.5 gm gula kastor
2 biji telur
227.5 gm tepung gandum
6.5 gm baking powder (2 tsp)
70 ml susu segar
62.5 ml minyak sayuran
5 ml esen vanila
5 gm walnut cincang – QH ganti almond nib letak ikut suka

Caranya
1.     Pukul pisang bersama gula hingga kembang.
2.  Masukkan telur satu persatu dan pukul rata.
3.   Campurkan tepung bersamabaking soda dan tuangkan ke dalam adunan telur
4.  Setelah itu masukkan minyak dan susu dan pukul lagi. Akhir sekali masukkan walnut.
5.   Paipkan adunan ke dalam cawan kertas.
6.   Taburkan walnut di atasnya. Bakar pada suhu 180C selama 20 hingga 25 minit.


Share:

19 comments