HOME MADE CHICKEN NUGGET

 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Alahai rindu rasa bile dah lama tak berblog ni...padahal baru 3 hari aje...tapi macam dah 3 bulan...hehehe...ade2 aje program QH sekarang ni...hihihi...semalam dan hari ni QH berkursus pulak selama 2 hari...tapi kursus dekat2 aje...sekitar Kementerian QH jugak...penat pon tak hilang lagi balik dari kampong...huhuhu...dah tak pasal2 semalam QH jadi peserta kursus yang paling menyerlah semalam sebabnya paling banyak menguap...hahaha...dah la duduk depan sekali pulak tu...dan lagi satu hari pertama dah lambat masuk kelas...siap penganjur pulak telefon opis QH...tanye kenapa tak masuk kelas lagi...hehehe...punya la malu...tu yang duduk depan sebab dah takde pilihan lagi...hihihi...

Bile dah kursus ni tak boleh la nak online macam biase...tak berkesempatan langsung pon nak buka blog...tapi tangan gatal aje nak buka blog semasa kursus...tapi macam kurang sopan pulak...fasilitator duk pok pek pok pek kat depan tapi kita duk sedap2 mengadap benda lain...takut kantoii aje nanti...sape jugak yang malu nanti...QH la...hahaha...bukan dah sombong yer...NO NO NO...bile QH tak menjenguk tu...bermakna QH kesibukan la tu...huhuhu...



Jadi untuk mengelakkan blog ni dari bersawang la pulak nanti...hihihi...awal2 lagi QH update dulu sebelum pergi ke tempat kursus...tapi untuk membalas komen2 masih tak sempat lagi la...termasuk la untuk BW ke dapur teman2 yang lain...mesti dah banyak terlepas menu yang sedap2 dan terkini dari anda semua...huhuhu sedihnya...

Ok la QH tak boleh nak mengomel panjang2 sangat...tak punya masa yang cukup...jom terus ke resepi yer...


Untuk resepi kali ni QH nak kongsikan resepi yang simple dan sedap...budak2 pon suka dan mengenyangkan...kali ni resepi Chicken Nugget pula...resepi ni QH ambil dari blog Inspirasiku...rupanya senang aje nak buat nugget ni...sangat2 mudah...kalau tahu daru dulu lagi dah buat...hehehe...lepas ni dah tak perlu la nak beli lagi...buat sendiri aje kalau rasa2 teringin tu...sebab nugget ni rasanya standing dengan nugget yang dijual di pasaraya2 tu tau...yang paling penting kita tahu bahan yang kita gunakan tu HALAL kan...

Bahan2 untuk nugget ni pon QH rasa memang tak sampai RM10 pon...berbanding kalau kita beli yang dah sedia ade tu...lagi2 kalau jenama Ayamas tu kan...tengok harganya dah berapa ringgit sebungkus...resepi kat bawah ni...kuantitinya lebih kurang sebungkus nugget yang biase kita beli tu...tu pon kalau rajin la nak membuatnya...hihihi...kalau ade huruf M kat depan tu memang seda maklum la...tentu la membelinya jugak...hehehe

Jom la tengok ape bahan2nya yer...tapi sebelum tu...QH mohon izin resepi ni untuk memanjangkan resepi ni untuk diletakkan disini pula yer...


NUGGET AYAM

Bahan2
500 g isi ayam, dikisar
2 ulas bawang putih (cincang halus)
Sedikit oregano
3 sb tepung gandum
Sedikit serbuk lada sulah
Garam secukup rasa

Coating
Serbuk roti/oat..secukupnya untuk ‘coating’
1-2 biji telur



Caranya
1.     Campurkan semua bahan kecuali telur dan serbuk roti/oat dan gaul sebati.
2.  Ambil sedikit adunan bentukkan mengikut suka..(bulat/leper) ulang sehingga habis.
3.   Kemudian celup ke dalam telur dan lepas itu digolek ke dalam serbuk roti.
4.  Ulang semula dengan mencelup ke dalam telur dan serbuk roti jika hendakkan permukaan luar yang tebal.
5.   Goreng dengan api perlahan sehingga kekuningan.



Tags:

Share:

25 comments