BASIC BREAD : GARLIC FINGER BREAD


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Ape khabar yer anda semua hari ni?? mudah2an semua sihat2 belaka la yer hendaknya...cuaca pon setakat ni amat baik...QH Alhamdulillah...sihat cuma macam mengantuk pulak lepas sarapan tadi...hehehe...bile perut dah kenyang begita la lazimnyakan...hikhik...

Beberapa hari ni QH tak sempat nak menjenguk FB dan BW ke dapur kengkawan yang lain...kat FB pon setakat like2 aje... komen2 diblog pon QH tak sempat lagi nak reply...sibuk sangat la konon...tapi boleh tahan jugak la...takde rehat langsung...kalah superwomen...hehehe...hari ni memang terasa letih sangat...rasa macam nak masuk surau untuk TIDO...hahaha...


Untuk resepi hari ni QH nak kongsikan resepi roti pula...Garlic Finger Bread...resepi ni pon boleh tahan sambutannya...rata2 dah ramai yang mencuba...QH aje yang agak ketinggalan...huhuhu...lagi satu ni resepi pertama QH meroti...ceh dengan bangganya tu bagitau...hihihi...tak tahan tengok bile mane2 blog masakan menayang roti ni...semuanya elok betul kejadiannay...macam diuli sekali lepas tu adunan dibahagikan sama rata aje...hehehe...

Alhamdulillah percubaan pertama meroti agak tidak mengecewakan...walaupon rupanya tidak seindah yang diharapkan...berkedut2 sikit...lupa nak bubuh kologen...hahaha...memang sangat lembut dan gebu...lagi2 dimakan panas2...lembut macam span...semerbak satu rumah bau roti ni...

QH memang peminat roti...kalau membeli tu tak ingat dunia...habis memborongnya...tapi habis dimakan yer...takde bazir2 buang tak habis...hehehe...bile percubaan pertama ni menjadi...lepas ni boleh la meroti lagi...sukakan bile ape yang kita hasilkan tu menjadi...lagi pon baru membeli breadmaker@BM tu...tu yang agak terJAKUN sikit...hahaha...


Bile dah ade BM tu memang mudah la bile meroti...sementara menunggu roti tu diadun menjadi doh...boleh buat benda lain pula...kita pon tak penat nak menguli...hehehe...doh pon tentu la cantik naiknya dan tentu akan menjadi...kalau tau senang dan mudahnya begitu...dulu la dah QH membeli...baru sekarang pula baru sampai serunya...hehehe...nasib baik masih awal lagi tersedarnya...ok la tak perlu merapu lagi...

Resepi ni QH ambil Izah...Izah Muffin Lover...dia la pencetus fenomena roti ni...habis memasing tergoda dan berlumba mencuba jugak...sangat sempurna roti yang dihasilkan oleh Izah ni...bukan nak membodk yer...tapi kenyataan tau...

Pada Izah...QH mohon untuk share dan memanjangkan pula resepi ni di blog QH pula yer...terima kasih bebanyak...jom tengok resepi tu...


Basic Bread: Garlic Finger Bread
Resepi: Puan Roshayati Johari (no link)

Bahan A
500g tepung roti *izah guna tepung gandum
100g gula
1 sk garam
30g susu tepung
1 sk bread softener- optional -izah letak
1 sk bread improver- optional - izah letak
4 sk yis @ 11 gm yis mauripan

Bahan B
250ml air
1 bj telur- pukul sedikit

Bahan C
80g margerine

Bahan D
Gula kasar utk tabur- tun x letak *tak letak

  
Cara2: 
1. Gaul sebati bahan A
2. masukkan bahan B ke dalam bahan A dan uli sampai licin.
3. masukkan bahan C dan uli sampai adunan tidak melekat ditangan
4. biarkan adunan naik 2 kali ganda selama 30-40 minit.,
5. tumbuk2 utk keluarkan angin. uli sebentar, bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
6. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
7. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.

atau

1. Masukkan semua bahan kecuali Bahan D dalam Bread Maker, pilih setting doh (dlm sejam setengah).
2. bila BM dh siap menguli, kuarkan dan tumbuk2 utk buang angin dia,
3. bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
4. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
5. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.


GARLIC SPREAD
Sumber lain: kak Yatie @ kak Madihaa

Bahan2
50 gm Butter bergaram ~ suhu bilik
3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
2 pokok daun ketumbar ~ dicincang halus
sedikit lada hitam kisar

Caranya
Gaulkan semua bahan
Siap digunakan.


CARA IZAH UNTUK FINGER GARLIC BREAD: 
(cara kak Nor sgn67)

Bila doh sudah diproof dan dibuang angin, ambil doh sebesar 50gm, bulat2 kan dan ratakan doh @canai doh menggunakan penggelek. Kemudian gulung doh tadi menjadi bentuk finger bun. Ulang lagi sehingga semua doh habis.

Proff doh tadi sehingga kembang dan sapu  garlic spread di atas permukaan roti. Bakar roti pada suhu 180 C selama lebih kurang 25 minit atau hingga permukaan roti perang. Dihidangkan bersma mushroom soup. Enjoy!!


Tags:

Share:

28 comments