APAM INDON


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Siaran lewat hari ni...hehehe...baru nak maintain bersiaran awal macam beberapa hari yang lepas...dah kembali kepada waktu2 asal...hihihi...sebabnya malam tadi ingat nak siapkan la entri ni...tapi sebelum idea dan mood tu datang...QH layan kejap cerita korea dulu di MAADUU... bile dah layan cerita korea tu...memang payah la nak berhenti...lepas2 satu...satu episode...hehehe...terus terbengkalai nak menaip entri...tapi QH perasan ade seoarang empunya blog ni yang meminati k-pop sape yer agaknya tu...meh sini QH nak habaq...hehehe...sape lagi kalau bukan Cik Kak Q  tu dari qasehqu quinine...tak percaya cuba singgah ke blog beliau...hehehe...jangan marah yer Kak Q...QH pon minat jugak...tapi nama2 diaorang tak tahu la pula...

Sejak berblog ni...ni la baru QH mula tengok cerita korea tu semula...sekarang ni pon rasa macam nak balik ke rumah semula nak sambung tengok cerita korea tu lagi...maklum la bile line broadband dah ok dan laju...memang best la layan cerita tu tanpa ade sekatan dan tak perlu menunggu...terasa lambatnya masa berlalu hari ni...hikhik...


Ok cukup la tu mukadimah untuk hari ni yer...hihihi...kali ni nak kongsikan resepi Apam Indon pula...ramai dah QH tengok yang dah buat apam ni...sejak Kak Ita dari MasamManis tu menayang dan mengolah balik rupa kejadian apam ni...nak listkan sape2 yang dah buat tu QH tak ingat la pulak...hihihi...maaf yer...QH biase la selalu antara yang ketinggalan kalau nak mencuba sesuatu resepi tu...dah puas blog2 lain tayang...barula tiba giliran QH...huhuhu...takpe la biar la asal selamat...hahaha...ape kena mengenanya ekk...

Resepi ni QH ambil dari Kak Yatie blog Sinar Kehidupan...masa Kak Yatie menayang apam indon ni di blognye....kebetulan masa tu QH sedang bercuti di kampong...apelagi terus tanye kat mak QH...ade tak bahan2 untuk buat apam ni...bile dah pastikan semua ade dan cukup...QH pon mulakan la projek mengadunnye...hehehe...tertarik nak mencuba sebab rupa apam ni dah macam kek pon ade kan...



Tapi bile membaking bertukar dapur ni terasa agak lain sikit la...ye la kat umah mak QH barang2 kerperluan tu tak la secukup mane...ade pon yang basic2 aje... mula la teringat kat rumah...barang2 keperluan tu agak lengkap jugak la...jadi sukatan tu banyak main agak2 aje...jadi kejadiannya pon boleh la...ade beza la bile buat dirumah sendiri...

Lagi satu bile bab mengukus tu...biase kalau kat rumah QH menggunakan pengukus elektrik...bile mengukus atas dapur tu...permukaan atas sekali tu tak cantik...bahagian tengah tu mendap sedikit dan berkedut2...entah la mungkin banyak kesilapan yang lain kot...tapi rasanye iye...bile menaip entri ni...baru QH perasan...ade 1 tips yang Kak Yatie bagi QH tak ikut...haaa tu la jadi macam tu rupanya...jangan ikut macam QH yer...tengok resepinya aje...yang lain2 tak baca sampai habis...belajar dari kesilapan...lepas ni kena baca betul2...aduyaiiii

Ok la jom tengok resepi apam indon ni...sebelum tu QH mohon untuk kongsikan dan memanjangkan resepi ni pula yer...terima kasih semua...terutama kepada empunya resepi asal ni...


APAM INDON

Bahan-Bahan
  • 5 biji telur
  • 1 sudu kecil ovalette
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 300 gm tepung gandum
  • 300 gm gula halus
  • 250 ml susu segar atau santan~ ita guna santan
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • sedikit garam
  • 2 sudu besar minyak-Yatie tambah
  • pewarna dan perisa kegemaran

Cara-Cara
1.     Panaskan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain.
2.  Sediakan loyang ukuran 9 inc
3.   Oleskan dengan minyak dan alas dasar loyang dengan baking paper
4.  Ayakkan tepung bersama baking powder.
5.   Campurkan garam ke dalam susu.
6.   Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang.
7.   Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla.
8.   Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu. Masa ni Yatie tambahkan 2 sudu besar minyak dan gaul sebati.
9.   Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai.
10.                     Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat.
11.Ulangi kaedah yang sama untuk lapisan yang ke2 dan ke 3
12.                      Adunan yang terakhir hendaklah dikukus selama 30 minit atau sehingga apam masak sempurna.


Cara Ita, Yatie juga ikut cara yg Ita buat. - QH pon sama...

1.     Cara ita sedikit berbeza, ita bahagikan adunan kepada 6 bahagian, setiap satu bahagian anggaran 1 cawan, jadi kita akan dapat 6 cawan.

2.  2 cawan ita letakkan coklat emulco, ini untuk lapisan atas dan bawah. Baki 4 cawan yang lain ita warnakan dengan hijau dan letak pandan emulco, warna purple dan letakkan bluberry paste, warna merah jambu dengan paste strawberry dan warna kuning dengan vanilla.


3.   Ita kukus lapisan coklat yang pertama selama 10 minit, kemudian ita letakkan 4 warna yang lain secara berselang seli dan kukus semula selama 30 minit. Bila dah masak ita tuangkan pula warna baki warna coklat yang terakhir dan kukus semula anggaran 20~25 minit atau sehingga apam masak sempurna.

**Masa mengukus, Yatie tutup loyang tu dngn aluminium foil. Aluminium foil tu hendaklah di sapu rata sedikit butter supaya bila apam masak, ianya tak melekat di aluminium foil dan kelihatan cantik permukaannya. Gunakan api sederhana semasa mengukus apam.


Tags:

Share:

25 comments