TRAFFIC LIGHT ICE CREAM


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Minggu lepas QH dah jadi SUPERWOMEN!!! Mungkin minggu2 seterusnya pon begitu kot...macam2 yang QH buat...rasa bulan April ni macam penuh lak jadual QH ni...hehehe...ade aje aktiviti hujung minggu dengan mane nak bermain2 lagi dengan kuali sudip bagai kat dapur...hihihhi...sampai hubby tegur...dia yang penat tengok QH begitu...tapi tak kisah la janji kita happy melakukan semua aktiviti tu kan...

Lagi satu nak cerita ni...bukan ape sebelum terlupakan...Noorsha dari blog 1001 Rasa 1001 Cerita tu...tapi blognye agak lama jugak QH tengok sepi dengan menu baru...aktif di FBnya aje...ade membuat cadangan perjumpaan dengan semua blogger masak2 ni...tarikhnye belum ditetapkan lagi...tetapi pada sesape yang nak join tu boleh la add FB Noorsha ni...boleh la beramai2 menjayakan dan menghadiri majlis tersebut...perjumpaan kali pertama ni...tentu seronokkan...teruja jugak QH untuk join sekali jika tiada aral melintang yang menghalang...hehehe...sambil tu boleh la merasa masakan2 dari semua...biase tu hanya tengok menu di blog memasingkan sambil menelan liur aje kan...teringin jugak nak merasa airtangan ‘uolz’ pula...hahaha...


Seperti yang dijanjikan semalam...hari ni QH nak kongsikan resepi yang meletopppss...hehehe...ye ker??...saje nak buat gempak sikit...hihihi...kali ni menu aiskrim pula yer...namanya Traffic Light Ice Cream...sebab ade kaler merah, kuning dan hijau...masa buat ni sesuai dengan cuaca masa tu...panasss...sekarang ni cuaca dah bertukar ke mendung la pulak hari ni...ok takpe makan aje tanpa mengira waktu dan ketika yer...hehehe

Senang cakap agak leceh juga nak buat aiskrim ni...tengok macam senang...sesenang macam kita memakannya...tapi bile dah tersilap langkah hancuss jadinya...kena ikut step by step...jangan gelojoh yer nak cepat siap...hihihi...cakap ni berdasarkan pengalaman...memula kena buat yang kaler merah tu dulu...lepas tu bekukan dulu...baru buat kaler kuning pula...bile yang merah tu dah beku baru masukkan kaler kuning dan bekukan...teruskan proses seterusnya...buat  kaler hijau pula...proses sama macam yang hijau tadi...senangkan...hihihi...pada yang rajin macam QH ni boleh la mencubanya yer...perasan la tu...hehehe...kalau malas tu boleh membeli dengan QH secara online yer sebatang RM5...hahaha...baru sampai kat kurier dah cair!!

Ok la tanpa membuang masa lagi...jom kita terus...terus...dan terus ker resepinya yer...selamat mencuba semua...

* ketika enrti ni publish...kat opis QH takde karennnn...sisa backup aje yang tinggal...wah best...yahoooo...hahaha


TRAFFIC LIGHT ICE CREAM

Bahan A
Perisa Tembikai (merah)
Buah Tembikai
Air masak secukupnya
Gula secukupnya

Satukan semua bahan dalam blender dan kisar hingga hancur. Boleh tambah air sedikit-sedikit.
Kemudian tapis dan tuang 1/3 sukatan ke dalam bekas aiskrim.
Bekukan ke dalam peti sejuk.
Sementara bahan A membeku lakukan proses bahan B pula. 


Bahan B
Perisa Lemon (kuning)
Lemon
pewarna kuning secukupnya
Air masak secukupnya
Gula

Satukan semua bahan dalam blender dan kisar hingga hancur. Boleh tambah air sedikit-sedikit.
Kemudian tapis dan tuang 1/3 sukatan lagi ke dalam bekas aiskrim tadi. Pastikan dulu Bahan A tadi sudah keras, jika tidak nanti bahan A dan bahan B bercampur pula nanti.
Bekukan ke dalam peti sejuk.
Sementara bahan B membeku pula lakukan proses bahan C. 


Bahan C
PERISA TEBU (hijau)
Kordial tebu – Double Lion
Air masak secukupnya
Gula secukupnya

Bancuhkan gula dengan air panas. Kacau sehingga gula larut dengan air.
Masukkan perisa tebu dan kacau rata.
Kemudian tuang 1/3 sukatan lagi ke dalam bekas aiskrim tadi. Proses yang sama pastikan dulu Bahan B tadi sudah keras, jika tidak nanti bahan B dan bahan C bercampur nanti.
Simpan dan bekukan dalam peti ais semalaman. Siap.


Share:

25 comments