NASI GORENG SOS


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua....

Bersua dan bertemu lagi kita hari ni...ape khabar semua?? dah makan ker belum?? masak ape hari ni?? mesti sedapkan?? ker ade yang merancang makan dil luar saje?? hari ni cuti untuk memasak pula...banyaknya pertanyaan QH ni kan...sampai tak tahu nak jawab yang mane satukan...hehehe...dah lama rasanye QH tak bertanye macam tu...tu yang betimpa2 soalan...hahaha...

QH kena cepat2 update blog hari ni...sebab kejap lagi PC kesayangan kat opis ni akan di service...itu pon QH dah suruh orang tu buat kat tempat lain dulu...kacau aje orang nak update blog...ceh macam marajh aje kan...hikhik...pada mane2 blog kengkawan yang QH belum kunjungi tu...nanti yer...lepas dah siap semua...InsyaAllah sampai la nanti...


Macam biase bile QH muncul aje ni tentu la ade menu baru dari QH...hehehe...kali ni menu nasi pula...Nasi Goreng Sos namanya...macam agak pelik sedikit kan menu ni...unik...tu yang QH nak sangat mencubanya...nak tahu juga macam mane rasanya...walaupon agak janggal sedikit...hihihi...rasanya sedap ade rasa masam2 pedas sos tu...bile dah lama dalam kuali tu...ramuan pon dah sebati lagi sedap...lagi satu QH makan nasi goreng ni dengan Ayam Panggang Rosemary...kalau ikut selera kami...ianya jadi berganda sedap...hehehe...

Resepi nasi goreng sos ni QH ambil dari blog Kak Diana@Sky Blue’ Kitchen...Kak Diana memang rajin QH tengok...ade aje resepi baru yang dicipta...Qh pula rajin jugak...rajin menceduk resepi orang...hehehe...ok la sebelum terlambat ni...kita berhenti disini dulu yer...pada Kak Diana...QH mohon untuk letak pula resepi ni di sini pula yer...jom tengok resepi...
 

NASI GORENG SOS

Bahan2
450gm nasi sejuk
200gm dada ayam – dipotong kecil
150gm udang – dibuang kulit dan tinggalkan ekor dan kepalanya
3 biji telur
1/2 biji cili merah – dicincang
1/2 biji bawang besar – dicincang
3 ulas bawang putih – dicincang
Daun bawang / daun sup – dihiris
Minyak untuk menumis

Bahan2 A
3 tbsp sos tomato Maggi
3 tbsp sos cili Maggi
1 1/2  tsp perencah pati ikan bilis Tumix
Sedikit gula jika suka
Garam secukup rasa


Cara2nya
1.     Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Pecahkan telur satu persatu dan goreng telur hingga masak. Angkat dan ketepikan.

2.  Tumis bawang besar dan bawang putih hingga sedikit garing.

3.   Kemudian masukkan ayam dan gaul rata. Masak hingga ayam empuk.

4.  Masukkan udang dan masak seketika.

5.   Setelah itu masukkan nasi dan gaul rata.

6.   Tambahkan bahan2 A dan gaul sebati.

7.   Masak hingga nasi kelihatan sedikit garing.

8.   Angkat dan taburkan dengan hirisan daun bawang atau daun sup.


Tags:

Share:

14 comments