KIT KAT BITES SQUARE


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Alhamdulillah...semakin hari semakin bertambah bilangan follower blog Qasey Honey ni...bangga la juga bile bilangan tu dah melebih 100 orang...hehehe...terima kasih bebanyak la yang dapat QH ucapkan kepada anda semua yang sudi follow blog QH yang tak seberapa ni...kepada silent reader pon QH ucapkan terima kasih juga yer...

semua koleksi resepi di dalam blog ni QH halalkan kepada sesiapa yang ingin mencuba atau nak share kepada sesiapa...cuma yang QH minta bubuh la link blog2 yang terlibat sebagai tanda penghargaan terima kasih sahaja...biar yang lain2 pon tahu asal usul pemilik empunya resepi tu aje...senang aje kan...


Hmmm dengan cuaca kat luar sekarang ni...agak membuatkan mata QH pon ikut layu jugak...alangkah terharunya kalau dapat baring dan santai2 kat rumah sambil tengok TV kan...tapi lebih kepada melelapkan mata sebenarnya kalau cuaca gini...hahaha...mulut pon dah penat dah ni asyik menguap dari tadi...tu yang agak terganggu untuk bersiaran hari ni...hahaha...tak berhenti2 menaip dari tadi tapi pada baris yang sama aje la...taip2 ade aje ejaan yang salah...hehehe...perut pon dah kenyang...tu la jadinya...

Jawapnya kena berhenti dulu la yer untuk menaip cerita yang seterusnya...jom ke resepi pula...


Resepi kali ni Kit Kat Bites Square pula...kalau tengok dari gambar yang ade ni bukan la square kan...tapi bile dah dipotong tu baru la nampak seperti nama resepi ni...hihihi...resepi ni asalnya adalah MALTESERS SQUARE nak tengok sila klik SINI yer...tapi QH ade kasik tukar sikit ini resepi...QH tak menggunakan coklat Maltesers tu...sebab terasa agak mahal juga kot...hehehe...tu yang memandai tukar kepada Kit Kat Bites...bentuk pon QH tengok lebih kurang aje...

Suspen juga semasa buat ni...takut kit kat tu mencari la pula...tapi Alhamdulillah...semuanya berjalan lancar...nak buatnye pon tak la serumit mane...senang aje...yang penting sedap walaupon agak manis sedikit...boleh la raya nanti dibuat sebagai kuih raya pula...mesti ni yang habis dulu kot...

Sebelum lupa resepi ni QH ambil dari blog Masam Manis...yang QH buat ni separuh dari resepi asal tau...percubaan takut tak menjadi...pada Kak Ita...QH mohon share yer resepi yang sedap ni di sini...ok jom pada yang nak mencuba pula resepi dibawah yer...zassss


KIT KAT BITES SQUARE
By: Home Bake
Sumber :
Dailydelicious, Masam Manis
Olahan: Qasey Honey 

Bahan2
100 gm butter
200 gm coklat masakan di potong kecil
3 sudu besar golden syrup - sila kurangkan - kalau tak ada boleh gantikan dgn madu
225 gm Digestive biskut - di kisar halus 
225 gm Maltersers - QH ganti Kit Kat Bites

Untuk Hiasan
100 gm maltersers - QH ganti Kit Kat Bites
50 gm coklat masakan putih - QH gunakan warna oren
50 gm coklat masakan


Caranya
Kisarkan biskut hingga halus.
Sediakan loyang berukuran 8 inc, gris loyang dengan sedikit butter dan alas dasar dan sisi loyang dengan kertas minyak. Sebelah pun tak pe ini untuk memudahkan kita mengeluarkan ia dari loyang.

Dalam periuk kecil, satukan coklat, butter dan golden syrup dan masak atas api perlahan hingga semuanya larut.
Matikan api
Masukkan biskut yang telah dikisar dan gaul hinga rata.
Kemudian masukkan Maltersers dan kacau cepat supaya coklat pada maltersers tidak cair.
Untuk mengelakkan maltersers cepat cair. Maltersers tu ita masauk dalam peti ais bila nak masuk dalam adunan baru ita keluarkan dari peti ais dan terus masukkan.
Tuangkan dalam loyang
Ita taburkan atasnya dengan Maltersers hiasan dan simpan dalam peti ais hinga beku.

Bila dah beku, Keluarkan dari loyang hiaskan dengan coklat masakan yang telah di cairkan.
Potong kecil dan siap untuk di hidangkan...






Share:

29 comments