GATEAU AU CHOCOLATE CAKE


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Bersua lagi kita pada hari ni...hari ni cuaca sangat baik...memancar2 cahaya matahari kat luar jendela opis QH ni...hari ni macam ade sedikit rasa malas la pulak nak mengupdate blog...hehehe...ape sudah jadi ni...tolong la MALAS pegi jauh2 sana...tak suka ade malas2 ni...hihihi...

Hari macam tak bape nak ade kerja sangat sebab semalam dah pulun habis...jadi dapatla hari ni nak bersiaran awal sikit...hihihi...kalau tak mesti tengah hari baru siap menaip blog ni...makanan untuk sarapan pagi ni pon dah ade...dah siap makan pon...sarapan nasi lemak kawan QH bagi...confirm akan mengantuk kejap lagi ni...hehehe...takpe janji dah save bajet pagi ni...hahaha...


Oh yea...sebelum terlupa...mulai hari ni 29 Mac hingga 1 April 2012 ni ade Malaysia International Shoe Festival 2012 (MISF) sedang berlangsung...suka...suka...ni kali yang ketiga ianya diadakan...bile dah kali ketiga ni...QH rasa taknak lepaskan begitu sahaja macam tahun2 sebelum ni...InsyaAllah kalau takde ape2 besok QH nak ke sana...kalau ade yang ternampak QH tu tegur2 la yer...QH memang susah sikit nak mengecam orang ni...bukan sombong...tapi tu la...tenggelam dalam dunia sendiri...sibuk memilih agaknya masa tu...hahaha

nak ke sana tu besok nak tengok2 aje...bukan nak beli pon...hehehe...boleh caye ker ni??? hahaha...takut jugak sebenarnya nak ke situ...takut2 manja aje tu...hihihi...takut ade yang terjatuh hati sampai pengsan lak nanti...QH bukan boleh...nampak aje yang berkenan tu kalau tak beli mula la...tak boleh tido lena dibuatnya...mula angau tak tentu pasal...teringat memanjang...entah bile nak berubah tak tau la tabiat tu...lagi satu tabiat...bile dah ade tu tak heran pon akan kewujudan benda tu...silap2 boleh lupa...tak pon pakai 2-3 kali aje...dah cari yang lain...time tu mula buat lasan lain pulak...konon2 macam dah lama aje tak membeli itu ini...hehehe..letih agaknya hubby QH melayan...hahaha...

opppssss sori termelalut sudah...nasib baik tersedar awal...kalau tak lagi panjang lebar lagi tersasarnya...yang nak update resepi aje tapi cerita yang tak berkenaan sikit punya panjang...hehehe 


Kali ni nak kongsikan resepi Gateau au chocolate cake...tengok la tu sikit punya susah nak menyebutnya...tergeliat lidah ni...hehehe...tapi yang penting ianya sedap...coklat semata...sangat ringkas resepi ni dan sangat senang membuatnya...

Resepi ni QH ambil dari blog Kak Hana@Hana’s Family...sebenarnya kebetulan QH terjumpa resepi ni...masa tu sesaje search CAKE kat pak GOOGLE tu...ntah macam mane berkenan pula bile tengok gambar cake ni...lepas t uterus resepi senang...ape lagi teruskan la aje projek membaking...tapi Qh buat ni macam tak bape nak menjadi sangat kot...lain rupanya dengan yang Kak Hana punya cake...boleh tengok SINI...masa membakar cake ni memang cantik naiknya membolat kat loyang...tapi bile keluar dari oven cake ni akan turun seperti dalam gambar tu...jadi macam ade dua lapisan...bahagian luar agak keras dan garing...bahagian dalam pula memang lembut tak terasa bile mengigitnye...QH suka makan cake masih panas2 lagi...sedap...lagipon tak sabo nak tunggu sejuk...tak tahan dengan bau aroma cake ni yang wangi semerbak bau2 coklat tu...hehehe...

Pada Kak Hana...QH mohon untuk share resepi ni disini pula yer...terima kasih bebanyak...jom tengok resepi...


Gateau au Chocolat Cake

Bahan-bahan (loyang 18cm)

Bahan A
  • 130g dark choc
  • 120g butter
  • 10g serbuk koko

Bahan B
  • 3 biji kuning telur
  • 40g gula

Bahan C
  • 3 biji putih telur
  • 30g gula
  • Topping - gula aising
 

Cara-cara
  • Bahan A - Cairkan dark choc dan juga butter menggunakan kaedah double-boiler. Bila dah cair, masukkan serbuk koko dan kacau sebati. sejukkan dan ketepikan.

  • Pukul bhn B (kuning telur dan juga gula) sehingga jd cream. ketepikan.

  • Pukul pula bhn C (putih telur dan gula) hingga kental dan gebu@ meringue. ketepikan.
  • Masukkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau sebati menggunakan spatula.
  • Masukkan pula bahan C sedikit demi sedikit sehingga habis dgn kaedah kaup balik menggunakan spatula. Tak perlu over mix asal dah sebati semua bahan.
  • Alas loyang dengan oven paper. Seelok2nyer gune loyang spring foam supaya mudah utk keluarkan.
  • Panaskan oven 170. Bakar selama 30-35min.
  • Sisip tepi loyang dengan pisau utk keluarkan kek.
  • Sejukkan di atas redai. Tapiskan gula aising ke atas kek dan sedia utk dihidang.
 

Tags:

Share:

22 comments