BEST BROWNIES


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ni ramai yang berdebar2kan sebab keputusan SPM diumumkan hari ni...mesti ramai adik2 kita yang tak lena tido malam tadi...termasukla dengan ibubapanya kan...mesti kecut perut dibuatnya...InsyaAllah mesti mereka mendapat keputusan yang cemerlang...TAHNIAH diucapkan atas usaha anda selama ni berbaloi...pada yang kurang berjaya tu...gandakan lagi usaha tu untuk masa yang akan datang ni pula...

teringat pula masa zaman QH dulu berada dalam situasi yang sama...memang keluar peluh jantan...seram sejuk pon ade...kaki pon terasa kaku nak jejak ke sekolah semula...hehehe...masa ni boleh la berjumpa dengan kawan2 semula selepas 3 bulan berpisahkan...masa ni jugak la macam2 perilaku kita jumpa...ade yang menangis gembira...ade yang menangis sebab kurang memuaskan dan yang bermuram aje...tapi dah tak boleh ape2 lagi...keputusan pon dah ade...kena terima la keputusan tu dengan hati yang terbukakan...


Resepi untuk hari ni QH nak kongsikan resepi Best Brownies pula...memang sempadan dengan namanya...sedap...lagi satu sangat senang dan simple sungguh nak buat brownies ni...semudah 123...hehehe...lagi pon QH memang suka makan brownies ni sebelum berblog ni lagi...lepas ni nak cari lagi resepi brownies yang sedap2...hehehe...bukan ape untuk dibuat koleksi...rujukan untuk anak cucu akan datang...hihihi...

Resepi Best Brownies ni QH ambil dari blog Sinar Kehidupan oleh Kak Yatie pula...resepi ni mungkin dah ramai kot yang mencubanya...QH aje yang ketinggalan baru nak membuatnya pula...hihiii...untuk resepi ni frostingnya QH guna pink coklat ganache...resepi boleh tgk di SINI yer...QH mohon pada Kak Yatie untuk letak resepi ni di sini pula yer...jom la kita tengok resepinya yer...


BEST BROWNIES

Ingredients :
  • 1/2 cup butter
  • 1/2 cup white sugar
  • 1/4 cup brown sugar
  • 2 eggs
  • 1 teaspoon vanilla essence
  • 1/3 cup unsweetened cocoa powder
  • 1/2 cup all-purpose flour
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon baking powder

Directions :
1.     Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C).
2.  Grease and flour an 8 inch square pan.
3.   In a large saucepan, melt 1/2 cup butter. Remove from heat, and stir in sugar, eggs, and 1 teaspoon vanilla.
4.  Beat in 1/3 cup cocoa, 1/2 cup flour, salt, and baking powder.
5.   Spread batter into prepared pan.
6.   Bake in preheated oven for 25 to 30 minutes. Do not overcook.


Frosting : (I didn't do this)
  • 3 tablespoons butter, softened
  • 3 tablespoons unsweetened cocoa powder
  • 1 tablespoon honey
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 cup confectioners' sugar

To Make Frosting:
1.     Combine 3 tablespoons butter, 3 t. tablespoons cocoa, 1 tablespoon honey, 1 teaspoon vanilla, and 1 cup confectioners' sugar. Frost brownies while they are still warm.


Share:

30 comments