CREAM PUFF againnnn

Assalamualaikum…

Selamat bertemu kembali yea…sekali dah dapat update entri…secara pukal QH bagi…hehehe


Ok sambungan entri sebelum ni…lupa lak QH nak bagi tau ape azam QH tahun ni…salah satu azam QH untuk tahun 2012 ni…nak terus berkarya dalam dunia blogger…insyaAllah…sebab QH takut akan buat hobi baru ni  separuh jalan aje…modal yang keluar pon…boleh tahan jugak…dalam tempoh lebih kurang 2 bulan lebih ni…dari mula QH berblog sampai ke hari ni…macam2 dah QH belanjakan...pada blogger masakan yang lain…mesti tahu ape yang QH maksudkan tu kann…sampai mak QH pon terperanjat masa datang umah QH tempoh hari…siap dia kata “kalau macam ni…baik amik tempahan…barang2 macam nak raya aje…balik juga modal”…


Tapi untuk tu QH belum terfikir lagi…sekarang buat untuk suka2 aje dulu…lagi pon tak mahir lagi untuk amik order dari customer…anda semua pon boleh tengok kan hasil kerja saya macam mane…tak teliti, tak kemas, rupa pon tak sempurnakan…macam mane nak bisnes…sedangkan buat untuk makan sendiri pon keluar peluh jantan…ye la tuuu…memang banyak pon barang2 QH…dari barang bahan2 untuk membaking sampai la…barang untuk mendeko…pantang nampak yang berkenan…terus laju tangan ni mencapai…sampai over bajet tiap2 bulan…


Ok la...menu kali ni…cream puff lagi…buat untuk adik lelaki QH…masa bulan puasa hari tu…setiap kali dia ke bazar ramadhan…mesti beli cream puff ni…dia minat sesangat…bile sekarang ni dah boleh buat dan tahu ape resepinya…boleh la QH buatkan untuk adik QH ni…bahan pon senangkan…cuma masa nak mengacaunya aje tu…tangan agak terasa lenguh sikit…hehehe…seperti biase...QH menggunakan nutella/coklat ganache saje sebagai inti atau filing...


QH dah pernah membuat cream puff sebelum ni…klik sini yek…tapi dengan resepi yang berlainan…pertama kali buat dulu QH guna resepi dari Masam Manis…untuk cream puff kali ni pula…QH menggunakan resepi dari Citarasawan…step by step membuatnya tetap sama…resepi asal dari Kak Wan ni...swan cream puff...QH buat cream puff yang biase tu aje...kesian kat adik nanti...lama menunggu QH nak menyambung leher swan tu dengan badannya...hehehe...memang tak pandai la...tangan ni pon masih keras lagi...tak berseni lagi...nak buat benda2 macam tu...jom la tengok resepi di bawah ni…pada Kak Wan…saya mintak izin untuk copy and paste yea resepi untuk letak disini pula…


Cream Puffs
By: Resepi Citarasawan

Bahan-bahan
110gm mentega
250ml air
1 sudu kecil gula kaster
1/4 sudu teh garam
150gm tepung gandum
4 biji telur B

Cara-cara :
1. Didihkan air, mentega, gula dan garam.  Tutup api, masukkan tepung gandum, kacau dengan senduk kayu hingga sebati dan menjadi doh.

2. Buka api dan kacau selama 2 - 3 minit dengan api sederhana hingga kelihatan lapisan tipis putih di dasar periuk.

3. Angkat dan kacau doh sehingga suam.  Masukkan sebiji telur, kacau hingga telur sebati. Tambahkan telur berikutnya, kacau satu persatu sehingga sebati dengan doh, baru di masuk telur berikutnya.

4.  Pastikan adunan likat dan boleh di pipe.  Masukkan ke dalam piping bag dengan nozzle bintang dan pipe di atas dulang pembakar yang telah di alas dengan kertas parchment / kertas minyak yang di gris.

5.  Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180C di rak atas selama 15 minit.  Turunkan suhu kepada 160c dan bakar selama 15 minit lagi.

6.  Potong cream puffs di bahagian tengah, pipekan dengan krim kastard atau coklat ganache atau nutella.

Untuk ikut macam cara Kak Wan…sila klik di sini yea…


No comments:

@qaseyhoney