ORANGE ALMOND CAKE

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia

Selamat berhujung minggu semua...

Ape la aktiviti yek utk hari ni...skrg ni musim cuti sekolah...mesti ramai kat luar sana dah ade rancangan tersendiri untuk pegi bercuti ke mana2 bersama family dan anak2 kan...


Xkurang jugak mesti ade yang kat luar sana nak pegi menonton wayang....maklum la...skrg ni demam cerita OMBAK RINDU...sampai kat mane2 pawagam pon...tiket memanjang sold out...kalau nak pegi tu kena la...book tiket online...kalau x...sia2 aje la beratur panjang tp tiket habis...saya pon xpegi tengok lagi...tunggu keadaan reda sikit...ramai yang dah pegi menonton tu...mengatakan cerita tu best...dgn pelakon2 yang mantopppp....sape lagi kalau bukan Aaron Aziz sbgi Haris dan Maya Karin sbgi Izzah...


Kalau ikutkan hati memang xsabo jugak nak pegi menonton...nak tengok sama x jalan cerita tu dengan novel yang dah ntah berapa kali saya baca tu...mesti skrg ni ramai yang nak pegi mencari novel Ombak Rindu lak kan...macam cerita kat TV3 dulu tu....Nora Elena...dari novel Kasih Yang Suci...sampai novel tersebut mendapat permintaan yang tinggi...pelakon pon Aaron Aziz gak...lepas ni ntah novel ape la agaknya ye yang akan di movie kan...dan kalau nak meletop kena la ambil Aaron Aziz sbgi hero...hehehe


Hmmm...ok la dari tadi asyik cerita pasal filem jerk...skrg ni kita tengok resepi pulak...resepi ni saya cedok dari blog Home Sweet Home...memang sedap kek ni...betul ape yang Kak Ummi cakap...aroma yang menyelinap ke dalam deria bau ketika membakar...membuat perut tak sabar nak merasa!!!! pd Kak Ummi saya nak mintak izin untuk letak resepi kek yang sedap ni disini pula yea...


Opps sebelum terlupa...saya nak mengucapkan tahniah pada 3 orang blogger masakan ni Dapurku Sayang, Sky Blue's Kitchen dan Jintan Manis krn resepi2 masakan mereka2 ni masuk majalah...hasil kerja mereka2 ni telah dipandang oleh pihak media cetak untuk diketengahkan...dan semoga lebih ramai lagi blogger2 masakan yang lain dapat diketengahkan...


ORANGE ALMOND CAKE
Recipe :
Gert @ My Kitchen Snippet
Tested by:
Ummi @ Home Sweet Home

Ingredients:
  • 226 grm butter
  • 180 grm sugar
  • 180 grm ground almond
  • 150 grm flour
  • ½ tsp baking powder
  • 1/4 tsp salt
  • 4 eggs
  • Zest and juice of 2 oranges

Methods:-
1.     Pre-heat the oven to 325 degree F. Greased and line a baking pan with parchment paper. Sieve the flour, baking powder and salt together. Mix in the ground almond and set it aside.
2.  Using a stand mixer with a paddle attachment, beat the butter and sugar on high speed until smooth and creamy. Add in the eggs, one at the time and beat well until well combined.
3.   Reduce speed to low and add in the dry ingredients in 3 badges alternating with the orange juice and zest. Mix until just incorporated.
4.  Pour the batter into the prepared cake pan and smooth the surface with a spatula. Bake for 50 minutes or until the cake is golden and pulls away from the sides of the pan. Transfer pan to a wire rack and let cool.


GANACHE COKLAT

500 gm whipping cream
650 gm coklat masakkan

Caranyer
Potong coklat menjadi kepingan kecil. Masak whipping cream hingga didih. Tutup api , masukkan coklat dan kacau hingga coklat cair. Biarkan sejuk kemudian masukkan dlm peti ais sejukkan selama 1 jam atau hingga coklat keras.... ok! dah boleh digunakan... klu adunan tu banyak... boleh buat 1/2 adunan sahaja... tapi klu buat lebih pun tak ape...  lebihan ganache tu boleh simpan... makan dgn roti pun sedap!  macam Nutella... Yummy!!!




No comments:

Instagram Follow on Instagram

@qaseyhoney