AYAM GORENG BERSALUT CORNFLAKES

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Selamat pagi diucapkan kepada pengunjung2 blog Qasey Honey...

Kembali bersiaran sekali lagi di pagi yang indah ni...apa khabar??? semoga anda semua sihat dan ceria2 selalu...


Kali ni saya nak share resepi ayam goreng bersalut cornfalkes pula...opppsss sebelum terlupa...nak bercerita sikit dulu...pada hari Khamis lepas...saya dengan BFF2 pegi ke Wangsa Walk...lunch time yea...pegi jumpa seorang blogger yang kuit miut ni...memang comei budak ni...orangnya pon kecik molek aje...nama dia Nurul Ain panggil Ain aje...nk tengok sape dia sila klik ke sini...jumpa dia pon sebab MamaLeen bff saya yang sorang lagi tu beli beg dengan Ain ni...dia pon ade blogshop sendiri...



Tapi jumpa dengan si Ain ni tak lama...dia pon ade hal lain...tapi sempat juga la bergambar2...kitaorang pulak lambat sampai...sampai2 je kt Wangsa Walk tu hujan dengan selebat-lebatnya turun...dengan tempat parking pon terhad buat renovate ape ntah...dah kebasahan kami semua...berlari dalam hujan...hehehe...tapi takde la sampai basah kuyup...malas nak berpayung...bukan malas nak berpayung tapi malas nak bawak payung sebenarnya...hihihihi

 

Ok sekarang ni kita masuk bab resepi lak...resepi yang saya nak share ni simple aje...mudah lak tu nak buat...sedap bile dimakan panas2...terasa kerangupannya bile mengunyah...macam chicken chop pon ade...nak raya puasa hari tu la beli cornflakes banyak2 tapi tak abis guna pon...tu yang sampai sekarang masih berbaki lagi kt rumah...yang pasti cornflakes tu belum expire lagi tau...jom la tengok resepi ayam goreng bersalut cornflakes di bawah ni...sudi2 kan la mencuba yea...


AYAM GORENG BERSALUT CORNFLAKES

Bahan2
8 keping fillet ayam
Cornflakes – dikisar kasar@ramas2 pon boleh
1 biji telur
1 sudu kecil serbuk lada hitam – ikut suka boleh kurang@lebihkan 
Serbuk Kunyit secukupnya
Garam secukupnya

Bersihkan fillet ayam. Sejatkan airnya.
Lumurkan fillet ayam dengan garam, serbuk kunyit dan lada hitam. Perapkan sekejap.
Celupkan fillet ayam yang telah diperap ke dalam telur ayam yang sudah dipukul sedikit.
Kemudian salutkan dengan cornflakes yang telah dikisar tadi dan gorengkan hingga berwarna kekuningan.
Angkat dah letakkan di atas bekas yang berlapik dengan kitchen paper supaya minyak meresap pada paper.
Ulang langkah sehingga ayam habis. Hidangkan ketika panas-panas.



No comments:

@qaseyhoney