RED VELVET CUPCAKE

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia....


Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan Salam Aidiladha pada semua pengunjung blog ni dan xlupa jugak kpd umat islam @ kawan-kawan kita yg mengerjakan haji pd tahun ni...semoga mendapat mengerjakan ibadah haji dgn sempurna dan mudah-mudahan mendapat haji yg mabrur...insyaallah.


Hmmm ape agaknye yek menu anda semua utk hari ni yek?? Mesti sedap2kn juadah utk hari raya ni...saya balik kampung...jadi xmasak la...mak jek yg masak utk anak2...saya pulak buat Red Velvet Cupcake...ni pon atas mereka2 ni jugak...ye la time bkumpul ni la seronok nk buat ape jerk dan time ni jugak la boleh tunjuk kat diaorang semua konon kita pandai membaking...hehehe..





Resepi ni seperti biase saya amik dr Kak Azlita iaitu dari Masam Manis...bercakap mengenai blog kak Ita ni...kita semua sedia maklumkan yg blog Kak Ita telah digodam oleh orang yg tidak bertanggungjawab beberapa hari yg lepas...perasaan saya time tu xtau la nk kata...spi ade kawan2 saya yg panik bile blog tu xboleh dibuka...tapi allhamdulillah skrg blog tu dh ok...pd Kak Ita byk2 bersabar yek...tu semua dugaan dlm dunia berblogging ni...ade jerk hasad dengki walaupon di dunia maya ni kn...

Untuk resepi ni saya buat 3 adun sekali...rasanya mmg sedap...rugi pada sape2 yg xmencuba lg...pada Kak Ita pulak saya mintak izin utk copy n paste resepi akak tu kt sini pulak yekk...





RED VELVET CAKE
oleh: Masam Manis

1 1/4 cup tepung - guna tepung kek
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar pewarna merah - guna 1 1/2 sudu kecil
57 gm butter tampa garam
3/4 cawan gula - guna gula kastor
1 biji telur - guna gred A
1/2 sudu kecil esen vanila
1/2 cwn buttermilk - guna susu segar (boleh + 1/2 sudu jus lemon)
1/2 sudu kecil cuka masakan
1/2 sudu kecil baking soda

Panaskan oven pada suhu 175C atau bergantung pada jenis oven. Ita guna 165C.
Dalam satu bekas ayak tepung, baking powder dan garam. Ketepikan. 
Dalam satu mangkuk yg kecil, satukan serbuk koko dan pewarna merah dan kacau rata hingga menjadi paste. Ita tambahkan sedikit air supaya mudah melarut.
Dengan menggunakan mixer, pukul butter dan gula hingga lembut dan ringan. 
Masukkan telur dan pukul lagi hingga bergaul sempurna.
Masukkan esen vanila dan campuran koko dan pewarna merah tadi dan pukul lagi hingga sebati.
Masukkan tepung berselang seli dgn buttermilk. Mulakan dengan tepung dan diakhiri dgn tepung (tepung, susu, tepung, susu dan akhir tepung).
Dalam satu bekas kecil yg lain satukan cuka dan baking soda. Kemudian masukkan ke dalam adunan tadi. Gaul kan sempurna dgn spatula.
Tuangkan adunan tadi ke dalam mangkuk kertas.
Bakar pada suhu 175C selama 30 minit atau sehingga masak.
Setelah kek masak, sejukkan dahulu atas redai hingga ia benar2 sejuk.
Sapukan Cream Cheese ke atas kek.
Simpan dalam peti sejuk sebentar hingga cream cheese keras sedikit.
Keluarkan dan deco lah kek dgn baki cream cheese mengikut creativiti anda.

Cream cheese frosting
125g cream cheese
50g butter tampa garam
110g gula icing - boleh kurangkan
1 cwn fresh cream - pukul hingga kaku 

Pukul cream cheese dgn butter sehingga lembut.
Turunkan speed mixer kepada kelajuan rendah dan masukkan gula icing sedikit2 sehingga bergaul sempurna.
Campurkan whipped cream yg telah kaku tadi dan gaul dgn spatula.
*Adunan cream Cheese Frosting ni agak lembik. Jadi ita tambahkan sedikit creamwell untuk memudahkan mendeco atas kek.


6 comments:

mama leen said...

sedapnya... bak mai sepinggan.. hehe

Anonymous said...

sis....ni sukatan gram xde ke??klu ikut cup takut x tau berapa besar cup nya

Qasey Honey said...

hai...guna sukatan cwn lg sng sis...QH guna cwn metrik..sukatan tu standrd..kt kedai bakery ade jual...hrganye pon xmhl pon..

Anonymous said...

salam..whiiping cream yg awk guna tu jnis yg mcm mna yer?sbb sy pakai whipping cream kotak tu kan dia cair la bila kita putar..dah lama putar pon masih cair..try letak dlm peti lebih kurg 2-3 jam dia keras tp lepastu cair balik..hehe..mcm mna yer

Qasey Honey said...

wslm...cmne leh jd gitu yer...biase QH guna whupping cream brand emborg kotak kaler purple tu...so far ok guna yg itu...mgkn tlebih putar kot...

Nuridah said...

Assalamualaikum QH

wah cantiknya kejadian rv tu...kak nur tk pernah buat...mcm
behind time gitu...hehehehe..tak apa akak cuci mata aje kat
sini....boleh kan??

Instagram Follow on Instagram

@qaseyhoney