PAVLOVA

Assalamualaikum dan selamat malam semua…

Ade lagi rupanya entri dari saya…yg pasti ni enrti terakhir utk malam ni…


Hari ni…hari terajin saya agaknya…lepas 1…1 resepi saya buat dan cuba…spi ke malam ni ha…masih lagi mengetuk keyboard utk update enrti…


Petang tadi saya mencuba buat PAVLOVA pula…utk dibuat kunyah2 di malam hari…tengok la dah malam pon masih nak makan lagi…ish2 kalau ditimbang agaknya…bpe KG la pulak berat badan ni agaknya…takut rasanya nak menimbangkan diri…


Teringin sangat nk cuba buat Pavlova ni bukan ape…nak tau mcm mane la agaknya rasanya tu…ade yg kata rasa lebih kurang mcm macaroons…manis sangat la…sudahnya utk mendapatkan kepastian kena buat jugak la…dan terus jenguk ke blog Masam Manis…saya penah terbaca enrti blog beliau…bkn penah tp mmg hari2 pon tengok blog beliau…tu yg tau ape aje resepi yg ade di blog beliau…hehehe


Nak buat pavlova ni tidak la serumit mcm nk buat macaroons…sape yg dah penah buat macaroon tau la mcm mane rasanya kesabaran tu…pavlova ni rasanya lagi sedap bile dah dimakan dgn buah-buahan yg agak masam sedikit mcm strawberry atau blueberry…rasa masam2 manis…


Yg penting kalau nak buat pavlova ni adalah meringue nya…saya pon buat 2 kali jugak tadi…adunan pertama boleh lak ade setitik kuning telur termasuk…mcm mane leh gitu xtau la tangan ni…tp saya cuba jugak memutar…hasilnya mmg xkembang2 dan kaku…dah tengok mcm tu…tanpa membuang masa terus buat yg lain…kali ni lebih berhati2 masa nak mengasing putih dan kuning telur…dan hasilnya amat memuaskan hati saya…jadi pon…


Ok tanpa melengah-lengahkan masa lagi…jom jenguk resepi di bawah ni…sebelum terlupa saya nak mintak izin dari Kak Ita utk copy and paste resepi pavlova ni di sini pula yea…


PAVLOVA

4 biji putih telur
1 cawan gula castor - ita letak 3/4 cawan
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka makan
Sediakan Loyang
Alas loyang dengan baking paper.
Lorek atas baking paper bulatan berdiameter  8inc
Terbalik kan kertas. Kalau ade ring bulat pun boleh juga gunakan
Panaskan oven dengan api bawah 170 C nanti bila dah masukkan pavlova turunkan suhu kepada 120-100C


Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu
Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kental.
satukan tepung jagung, esen vanila dan cuka dlm bekas kecil
Kacau rata hingga semua bahan larut


Masukkan dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula aje dengan kaedah kaup balik.


Letakkan adunan atas baking paper yg telah di buat bulatan tadi ratakan.
Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis
Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 120-100C selama 1 jam hingga 1 jam 15 minit atau sehingga permukaan pavlova kering dan keras.
Tutup oven dan biarkan pavlova dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit, sehingga ia sejuk dan kering sepenuhnya
 

Bahan Hiasan
Wiping Cream
Strawberry - di dadu
tangerine - didadu
blueberry 
Whiping Cream di pukul dgn kelajuan maksima hingga kental
Letakkan atas pavlova tadi
Hiaskan dengan buah-buahan segar



No comments:

@qaseyhoney